Samoodrživa, neovisna i lijepa: Ikeina prva samoodrživa mala kuća od 17 kvadrata

24.01.2021. 14:26 / Izvor: Jutarnje Novine
Samoodrživa, neovisna i lijepa: Ikeina prva samoodrživa mala kuća od 17 kvadrata
OTVORI GALERIJU

Kuća je opremljena solarnim pločama, kompost toaletom i RV grijanim bojlerom za potpunu neovisnost o komunalnim uslugama.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se Ikea pridružiti globalnom trendu Tiny Home.

Švedski se gigant udružio s tvrtkama Vox Media i dizajnirao vlastitu mini kuću površine 17 četvornih metara.

Opremljena je, naravno, Ikeinim proizvodima, kojoj pametan dizajn za male domove nije stran. Vođena vlastitom strategijom održivosti People & Planet Positive, Ikea daje prednost dizajnu s malim utjecajem na okoliš.

U skladu s tim, za izradu kućice angažiran je američki graditelj malih domova ESCAPE i njihov model kuće Vista Boho XL koji je opremljen solarnim pločama, kompost toaletom i RV grijanim bojlerom za potpunu neovisnost o komunalnim uslugama.

"Bilo je to logično udruživanje", rekao je osnivač ESCAPE-a Dan Dobrowolski, koji je gradnju dovršio za manje od 60 dana.

"Ikeini proizvodi se mogu pronaći u mnogim našim malim kućama diljem Amerike, jer odražavaju obnovljive, održive i reciklirane materijale koje rado ugrađujemo u strukturu kuće.", kaže Dobrowolski.

Ikein dizajner Abbey Stark interijer kuće je pretvorio u izložbu Ikeinih održivih, višenamjenskih i energetski učinkovitih proizvoda kako bi prostor učinio funkcionalnim i lijepim.

"Razmišljanje o multifunkcionalnosti u prostoru je krucijalno", rekao je Stark, koji je NORDEN stol postavio u srce doma, gdje funkcionira kao radni prostor i stol za blagovanje s ugrađenom pohranom, a može se i preklopiti kad se ne koristi.

"Želio sam stvoriti prostor koji je ukorijenjen u skandinavskom dizajnu s neutralnom paletom bijele i crne boje, i puno svijetlog drva", nastavlja Stark.

Kuhinja je opremljena prijenosnom indukcijskom pločom za kuhanje TILLREDA koja se lako može pohraniti kad se ne koristi.

Ploča SKOGSÅ od punog drveta i furnira izrađena je od cijelog stabla - uključujući grane i grančice, što znači minimalno otpada.

Kupaonica koja se nalazi uz kuhinju opremljena je VILTO postoljem za ručnike izrađenim od 100% obnovljivih materijala, slavinom HAMNSKÄR s malim protokom vode i visećim spremištem NORDRANA koje su kukičali obrtnici u Vijetnamu pod uvjetima poštene trgovine.

Tuš kabina s BROGRUND  termostat s mješalicom koja štedi vodu.

Izradu projekta Tiny Home Ikea je započela krajem 2019. godine, a dovršila u travnju 2020.

Isprva je kuća trebala imati turneju po Americi, ali su zbog pandemije svi planovi otpali.

Vox Creative je zato projekt pretvorio virtualnom šetnjom ovim malenim domom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza