Prvi od od 3000 satelita

Amazon uskoro lansira svoje internet satelite

16.03.2023. 11:56 / Izvor: Agencije
sateliti

Kompanija se priprema za nadmetanje sa SpaceX-om Ilona Maska i ostalima u pružanju usluge širokopojasnog interneta na globalnom nivou.

Kompanija Amazon.com, u vlasništvu Džefa Bezosa, objavila je da planira da lansira svoje prve internet satelite u svemir u prvoj polovini 2024. godine, a ubrzo nakon toga bi korisnicima ponudila i početne komercijalne testove.

Kompanija se priprema za nadmetanje sa SpaceX-om Ilona Maska i ostalima u pružanju usluge širokopojasnog interneta na globalnom nivou.

Amazonovo odjeljenje za satelitski internet, Project Kuiper će kasnije tokom godine započeti s masovnom proizvodnjom satelita, objavila je kompanija.

Biće to prvi od više od 3000 satelita koje tehnološki gigant planira da lansira u nisku Zemljinu orbitu u predstojećih nekoliko godina.

"Definitivno ćemo imati beta testiranje s komercijalnim kupcima 2024. godine", rekao je Dejv Limp, vođa Amazonoovog Odjeljenja za potrošačke uređaje na konferenciji u Vašingtonu.

Ispunjenje cilja za 2024. godinu omogućilo bi Amazonu da nastavi s uspješnom realizacijom lansiranja polovine svoje Kuiperove mreže od 3236 satelita do 2026. godine.

Limp je rekao da kompanija planira da proizvodi "tri do pet" satelita dnevno kako bi ostvarila krajnji cilj.

S obzirom na to da u Kuiperovu mrežu planira da uloži više od 10 milijardi dolara, Amazon se povlači iz dijela poslova koji se odnose na potrošačku elektroniku kako bi uspio da proizvede milione terminala potrebnih za povezivanje kupaca s Kuiper satelitima.

Kompanija svoje iskustvo u proizvodnji miliona uređaja smatra ključnim kada je u pitanju nadmetanje sa SpaceX-ovom mrežom Starlink, koja u svemiru već ima oko 4000 satelita.

Danas SpaceX-ove terminale Starlink, od kojih svaki košta 599 dolara, koristi "više od milijun kupaca", rekao je Džonatan Hofeler, SpaceX-ov vođa prodaje Starlink terminala, prenosi b92.

Standardni korisnički terminal, kvadratne antene od 11 inča za Kuiper mrežu, Amazon će stajati manje od 400 dolara po komadu kada je riječ o proizvodnji i osiguravanju internet brzine od 400 megabita u sekundi za korisnike, objavila je kompanija.

Manja mobilna antena četvrtastog oblika, široka sedam inča (18 cm) i teška jednu funtu (oko 450 grama), biće Amazonov najpristupačniji mrežni terminal za korisnike, mada kompanija još nije objavila cijenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza