Yahoo: Vlada prijetila kaznom od 250.000 dolara dnevno

12.09.2014. 10:32 / Izvor: Fena
Yahoo: Vlada prijetila kaznom od 250.000 dolara dnevno

Svjetski internet pretraživač "Yahoo" saopćio je danas da je američka vlada prijetila toj kompaniji kaznom od 250.000 dnevno ako ne bude dostavljala online podatke korisnika.

internet pretraživač "Yahoo" saopćio je danas da je američka vlada prijetila toj kompaniji kaznom od 250.000 dnevno ako ne bude dostavljala online podatke korisnika. Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) zahtijevala je da "Yahoo" postupa u skladu s novim pravilima za nadziranje, a što je kompanija smatrala neustavnim te je pokušala i na sudu da to dokaže, prenio je BBC.

Pretraživač nije dobio sudsku bitku u vezi zahtjeva vlade, a što datira još od vremena mandata Georgea Busha.

Proces koji se odvijao u tajnosti dospio je u javnost u četvrtak kada je federalni sudija naredio da se objelodane pojedini materijali iz tog postupka, što je "Yahoo" pozdravio kao "pobjedu transparentnosti".

Američka unija građanskih sloboda saopćila je da taj slučaj pokazuje da je neophodna mnogo veća otvorenost u vezi vladinog programa nadziranja.

Tajni program nadziranja prošle godine je objelodanio bivši službenik NSA-e Edward Snowden, koji je pobjegao iz SAD, prenosi Tanjug.

Sudska dokumenta otkrivaju da se bitka zbog nadziranja između tehnoloških kompanija i američke vlade vodila godinama prije nego što je Snowden objelodanio postojanje takvog programa, navela je agencija AP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza