Microsoft tvrdi da je posljednji cyber napad "poziv na buđenje"

15.05.2017. 10:04 / Izvor: Fena
Microsoft tvrdi da je posljednji cyber napad 'poziv na buđenje'

Microsoft je kritikovao vlade širom svijeta zbog gomilanja slabosti u softwareima.

Microsoft je kritikovao vlade širom svijeta zbog gomilanja slabosti u softwareima, tvrdeći da bi posljednji cyber napad virusom koji blokira kompjutere radi traženja otkupnine trebao biti "poziv na buđenje".

"Ovaj napad pruža još jedan primjer zašto je gomilanje slabosti među vladama takav problem", navodi predsjednik američke tehnološke kompanije Brad Smith na svom blog postu.

"To je model koji se pomalja u 2017. godini", dodao je on.

Maliciozni software WannaCrypt koji je korišten u napadu i pogodio je najmanje 200.000 kompjutera širom svijeta, koristio je cyber sredstva ukradena iz američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

"U više navrata su sredstva uz ruku vlada procurila u javni domen i izazvala su sveobuhvatnu štetu. Sličan scenarij s konvencionalnim oružjem bio bi da je američkoj vojsci ukraden neki od njenih projektila Tomahawk", izjavio je Smith.

"Vlade širom svijeta trebale bi tretirati ovaj napad kao poziv na buđenje. Potreban im je drugačiji pristup i povinovanje istim pravilima u cyber prostoru kao onima koja važe u fizičkom svijetu", kazao je čelnik Microdofta.

U napadu od petka iskorištene su nebranjene slabosti u Microsoftovom operativnom sistemu Windows.

Virus je prodro u kompjutere blokirajući pristup sadržaju dok korisnici ne plate između 300 i 600 dolara u digitalnoj valuti bitcoin.

Microsoft je objavio ispravke u martu koje bi se bavile slabostima u operativnom sistemu ali su brojni njegovi klijenti, među kojima su vlade i bolnice, sporo dogradile svoje sisteme koji su ostali ranjivi na napade.

Rusija je među najteže pogođenim zemljama, dok su britanska Nacionalna zdravstvena služba, operater njemačkih željeznica, američka kompanija FedEx i španski telecom gigant Telefonica među najuglednijim žrtvama napada, prenosi dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti