Trudnoća direktorice Yahoo-a izazvala debatu o porodiljskom bolovanju

04.09.2015. 15:01 / Izvor: BIZLife
Trudnoća direktorice Yahoo-a izazvala debatu o porodiljskom bolovanju

Marissa Mayer, direktorica Yahoo-a,objavila je da očekuje bliznakinje u decembru. Uveliko je radila, dok je bila trudna sa prvim djetetom, a isto planira i u ovoj trudnoći.

Rukovodilac Yahoo-a, Marissa Mayer, objavila je da očekuje bliznakinje u decembru.  Uveliko je radila, dok je bila trudna sa prvim djetetom, a na posao se vratila nakon dvije nedjelje od porođaja. Marissa ima iste planove i ovog puta.

"S obzirom da je moja trudnoća zdrava i bez komplikacija, i s obzirom da je ovo jedinstveno vrijeme transformacije Yahoo-a, planiram isti pristup trudnoći i porođaju kao sa mojim sinom prije tri godine, uzimajući ograničeno vrijeme bolovanja i rada kad god mogu", napisala je Mayer.

Tokom prve trudnoće radila je i od kuće kao i iz bolničkog kreveta, a na posao se vratila ubrzo nakon porođaja. Mediji pišu da je dijete bilo odmah u sobi do njene kancelarije, sa dadiljama i medicinskim sestrama. Marissa Mayer je oštro kritikovana u javnosti, i tada, a i sada. Neki su rekli da daje loš primjer majkama koje mogu biti pod pritiskom da na poslu moraju da budu 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno.

Postoji i drugi problem, a to je da se mnoge žene ubrzo nakon porođaja vraćaju na posao jer produženo odsustvo ne mogu finansijski da priušte.

Međutim, kompanija Yahoo ustvari nudi velikodušno bolovanje, od kada je Mayer povećala plaćeno porodiljsko odsustvo očeva na osam nedjelja, a za majke 16 nedjelja, što je više od prosječne norme u SAD. Ali, Marissa osjeća da ne može da bude odsutna ni dva mjeseca a kamoli četiri, dok je kompanija kojom upravlja u stalnom kretanju i promjenama.

Za mnoge, podizanje djeteta privatna je stvar, ali Mayer je trenutno najistaknutiji ženski rukovodilac u SAD, a njeni izbori i odluke se svakodnevno i pažljivo nadgledaju.

Objava i dalje izaziva debate, od onih koji kažu da je to Marissin lični izbor i da pokazuje posvećenost poslu, do onih koji smatraju da daje primjer koji izjednačava odsustvo roditelja sa posla sa manjkom posvećenosti. Na taj način se doprinosi sredini u kojoj se ljudi obeshrabruju da odsustvuju sa posla zbog djece kada je to potrebno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza