Ako koristite WhatsApp, znajte da je očajna u zaštiti privatnosti

25.06.2015. 09:56 / Izvor: net.hr
Ako koristite WhatsApp, znajte da je očajna u zaštiti privatnosti

U izvješću o zaštiti privatnosti, ovaj servis za razmjenu poruka proglašen je kao jedna od najgorih tvrtki u pogledu zaštite prava svojih korisnika online.

Svi je koristitimo, a većina nas je voli jer je besplatna, no, ispostavilo se da WhatsApp, od svih aplikacija za razmjenu poruka, vaše osobne podatke izlaže najvećem riziku.

U izvješću o zaštiti privatnosti, ovaj servis za razmjenu poruka proglašen je kao jedna od najgorih tvrtki u pogledu zaštite prava svojih korisnika online.

Izvješće, pod nazivom “Who Has Your Back” (.PDF) koji je sastavila organizacija Electronic Frontier Foundation, istražilo je koliko online servisi dobro štite podatke svojih korisnika te koliko su transparentni u tome koje osobne podatke dijele s drugima.

Ovo je prva godina da je WhatsApp uvršten u izvješće i premda su imali godinu dana na raspolaganju, ipak su osvojili samo jednu zvjezdicu od maksimalno pet. Ova tvrtka u vlasništvu Facebooka našla se na meti kritika zbog toga što ne zahtijeva nalog prije nego podatke o svojim korisnicima proslijedi policiji i vlastima, a to je nešto što je posebno zabrinjavajuće za ljude koji žive u režimima u kojima se čak i psovka kažnjava strogim zatvorom.

“WhatsApp javno treba zahtijevati nalog prije preturanja po korisničkom sadržaju, objaviti vodič o provedbi zakona i izvješće o transparentnosti, ojačati politiku informiranja korisnika o vladinim zahtjevima i objaviti svoju politiku čuvanja podataka.”

EFR je organizirala tvrtke po nekoliko kriterija; slijede li najbolje prakse koje se odnose na sigurnost podataka, jesu li korisnici obaviješteni kada vlade država žele uvid u privatne podatke, objavljuje li tvrtka javno svoju politiku o podacima korisnika, kada su sve i koje vlade zatražile da se uklone neki sadržaji i protivi li se tvrtka javno pritiscima da vlastima bude dopušten jednostavan pristup privatnim sadržajima.

Apple i Dropbox su nagrađeni s pet zvjezdica i pohvaljena je obrana privatnosti njihovih korisnika. Yahoo, Adobe, WordPress i Wikimedia također su na vrhu s pet zvjezdica.

Google, Snapchat, Tumblr i Microsoft dobili su tri zvjezdice, dok su popularni Facebook i Twitter dobili četiri zvjezdice.

Izgleda da će WhatsApp morati početi malo više voditi brigu o zaštiti privatnosti svojih korisnika. ako želi sustići ostalu ekipu na popisu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza