Kompanija Yahoo se povukla iz Kine

02.11.2021. 15:02 / Izvor: Tanjug
yahoo

Ovo je druga velika američka tehnološka kompanija koja je u posljednjih nekoliko sedmica ugasila poslovanje u Kini.

Američka kompanija Yahoo saopštila je danas da se potpuno povukla iz Kine, navodeći kao razlog "sve izazovnije poslovno i zakonsko okruženje", izvijestila je agencija AP.

Kineske vlasti strogo kontrolišu internet u zemlji i traže od kompanija koje posluju u Kini da cenzurišu sadržaj i ključne riječi koje se smatraju politički osjetljivim ili neprikladnim, navodi američka novinska agencija.

"Zbog sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Yahoo paket servisa više nije dostupan u kontinentalnoj Kini od 1. novembra", navodi Yahoo u saopštenju.

Odlazak koincidira sa sprovođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano koje informacije kompanije mogu da prikupljaju o korisnicima i kojim su utvrđeni standardi o tome kako one moraju da se čuvaju.

Kineski propisi takođe obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da moraju da predaju podatke vlastima ako se to od njih zatraži, što, prema agenciji AP, otežava zapadnim firmama poslovanje u Kini jer u domovini mogu biti izložene pritiscima zbog popuštanja kineskim zahtjevima.

Yahoo je već ranije smanjio svoje operacije u Kini, a 2015. je zatvorio i kancelariju u Pekingu, tako da je njegovo povlačenje iz te zemlje više simbolično budući da su neki od njegovih servisa, uključujući i veb portal kompanije, već blokirani.

Ovo je druga velika američka tehnološka kompanija koja je u posljednjih nekoliko sedmica ugasila poslovanje u Kini. Prošlog mjeseca, Microsoftova platforma za povezivanje profesionalnih kadrova LinkedIn objavila je da zatvara svoj kineski sajt, umjesto kojeg će postaviti oglasnu tablu o slobodnim radnim mjestima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza