Google priznao poraz – Google+ profil više nije obavezan

29.07.2015. 10:04 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Google priznao poraz – Google+ profil više nije obavezan

Google već mjesecima polako 'rastavlja' svoju društvenu mrežu Google+, a Googleov Bradley Horowitz je napokon objavio ono što su svi čekali – korisnici više nisu obavezni imati Google+ račun.

Google već mjesecima polako 'rastavlja' svoju društvenu mrežu Google+, a Googleov Bradley Horowitz je napokon objavio ono što su svi čekali – korisnici više nisu obavezni imati Google+ račun da bi koristili Youtube i druge Googleove usluge.

Ideja oko koje je oblikovan Google+ bila je kreirati jedinstveni korisnički identitet Googleovih korisnika. Međutim, korisnici su od početka skeptični zbog obavezne integracije i to su pripisivali Googleovoj želji da sakupi što više korisničkih podataka u svrhu oglašavanja.

Kad god bi Google objavio podatke o broju aktivnih mjesečnih korisnika Plusa, činilo se kao da lažu, budući da su korisnici uglavnom koristili Google+ kroz druge Googleove usluge, primjerice YouTube. Google + je trebao postati konkurencija Facebooku i Twitteru, ali se to nikada nije ostvarilo.

Odsad će korisnicima trebati samo Google račun da bi koristili Googleove usluge i servise – Google+ više neće biti potreban. Dezintegracija će započeti s YouTubeom. Kada je Google objavio da će se YouTube komentari, lajkovi i dijeljenja obavljati preko Google+ računa, korisnici su bili iznimno revoltirani, budući da su smatrali kako im to oduzima anonimnost. Stoga ne čudi što su korisnici oduševljeni Googleovim potezom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza