Ford želi ugraditi česmu za vodu u automobile

17.09.2016. 10:20 / Izvor: Agencije

Fordovi inženjeri su se pozabavili vrlo neobičnim i kreativnim rješenjima nastalim razmišljanjem 'izvan kutije'.

Pomalo bizarna vijest stiže iz Forda, čiji su se inženjeri pozabavili vrlo neobičnim i kreativnim rješenjima nastalim razmišljanjem 'izvan kutije', te ih predstavili na gorišnjoj #FordTrends konferenciji.

Jedno od tih rješenja posebno se istaklo, a riječ je o česmi za vodu integrisanoj u automobil. Iako ideja o dostupnosti pitke vode u automobilu zvuči kao nešto što bismo mogli vidjeti u studijama luksuznih prevoznih sredstava budućnosti, Fordovi inženjeri zapravo su došli na nju razmišljajući o brojnim problemima s kojima se suočavaju zemlje trećeg svijeta.

Da, nedostatak pitke vode jedan je od većih i zato su iz Forda odlučili ponuditi jednostavnu soluciju koja bi automobile mogla pretvoriti u pročistače i proizvođače vode. Sistem koji trenutno nosi naziv On-the-Go H2O zamišljen je tako da iskorištava vodu koja bi se inače bacila, a radi se o produktu kondenzacije na klimatizacijskim uređajima automobila.

Jasno, dio sistema čine i određeni filteri koji vodu pročišćavaju od prljavih čestica, a prototip u ovoj fazi zaista izgleda krajnje neobično, ako uzmemo u obzir slavinu koja strši iz centralne konzole i činjenicu da su cijevi i filteri kupljeni u trgovini kućanskih proizvoda.

Treba li uopšte napominjati da ovakve ideje neće zaživjeti u tako skoroj budućnosti, već da su rezultat inženjera koji su pustili mašti na volju?

Tačnije, Ford je dao zadatak trima inženjerima da se slobodno izraze i predstave javnosti svoje kreacije, koje su mogle biti ocijenjene putem online ankete.

Pobjedničko rješenje, odnosno spomenuta slavina, djelo je Douga Martina, dok su preostala dva izradili Oleg Gusikhin i Kilian Vas. Prvi od njih osmislio je takozvanu Phone as Car aplikaciju, koja omogućava putnicima primjere taksi vozila da putem mobitela kontrolišu temperaturu, radio i klima-uređaj sa stražnje klupe, a dolazi i sa ličnim prevodiocem za slučaj da se nađete u zemlji čiji jezik ne poznajete.

Posljednja inovacija prenosiv je transporter ljudi i prtljage nazvan Carr-E, koji je dovoljno malih dimenzija da stane u gepek automobila, a u mnogočemu podsjeća na nedavno popularizirane „hoverboardove“.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza