Vozači oprez: Obavezna zimska oprema za motorna vozila

12.11.2016. 10:22 / Izvor: Fena
Vozači oprez: Obavezna zimska oprema za motorna vozila

Kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme iznosi 40 KM.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od 15. novembra do 15. aprila zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uslove, potvrđeno je Feni iz BIHAMK-a.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno četiri mm) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno četiri mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

Kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme iznosi 40 KM.

Iz BIHAMK-a navode da se zbog loše informisanosti vozača dešava da imaju zimske gume ali ne posjeduju lance, što je u redu po zakonu, ali u slučaju obilnijih padavina, nižih temperatura, posebno na planinskim prevojima, ne mogu se kretati na cesti.

Veoma često se dogodi da se zbog takvih vozača koji se popriječe na cesti (obično su to vozači teretnih vozila) napravi zastoj ili potpuna blokada saobraćaja na određenim dionicama, zbog čega se na vrijeme treba informisati o vremenskim uslovima i stanju i prohodnosti cesta.

Za zimsku sezonu se još preporučuje provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući, provjeriti stanje motornog ulja i rashladne tečnosti, kao i stanje akumulatora i kablova.

Također, tečnost za pranje vjetrobrana treba obogatiti tečnošću protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe, provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila, te podmazati sistem  za vješanje i dijelove šasije, sajle i mehanizme ručne kočnice.

Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Uz sve navedeno, jednom mjesečno potrebno je dodati sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza