Cijeli svijet je osjetio misteriozni potres, naučnici ne znaju od čega

01.12.2018. 08:41 / Izvor: Agencije
Cijeli svijet je osjetio misteriozni potres, naučnici ne znaju od čega

Potresi se obično iz hipocentra započinju i šire sabijenim longitudinalnim, odnosno primarnim P-talasima

Čudan potres osjetio se u svim krajevima svijeta, ali ni poslije gotovo dvije nedelje, naučnici još ne znaju zbog čega, javlja Skaj njuz. Potres je primjećen 11. novembra, a seizmički potresi su trajali dvadesetak minuta. Epicentar mu je bio u Indijskom okeanu blizu francuskog ostrva Majote, koje se nalazi između Madagaskara i Mozambika.

Potresi na tom području nisu neuobičajena pojava, ali je naučnike zaintrigirala činjenica da su potresi imali nisku frekvenciju i osjećali se širom svijeta, od Novog Zelanda do Kanade. Tako su seizmografi, mjerni instrumenti kojima se mjere i bilježe pomaci tla tokom potresa, vibracije zabilježili i na Havajima.

“Ništa slično nismo vidjeli”

Dodatno, stručnjacima nije jasno šta je tačno uzrokovalo potres ove vrste, da li je on podstaknut vulkanskom aktivnošću ili ga je, na primjer, pokrenuo udar meteorita.

“Nisam vidjo ništa slično”, rekao je seizmolog Goran Ekstrom sa Univerziteta Kolumbija.

“Priznajem da su potresni talasi veoma neobični, ali to ne znači da je potres uzrokovalo nešto nama sasvim nepoznato i egzotično”, dodao je.

Geolozi širom svijeta podijelili su na društvenim mrežama svoja mjerenja koja su zabilježila aktivnosti niskih frekvencija. Među prvima je bio Džejmi Gerni, osnivač biltena “Zemljotres”.

Ubrzo mu se pridružio i geolog Antoni Lomaks, koji smatra da je epicentar potresa bio istočno od ostrva Majote.

Seizmolozima je pogotovo interesantna činjenica da su potresni talasi imali nisku frekvenciju i da, mada su mjerne stanice zabilježile seizmičke talase, tog jutra nije bilo potresa u klasičnom smislu te riječi.

Kako izgleda zemljotres

Potresi se obično iz hipocentra započinju i šire sabijenim longitudinalnim, odnosno primarnim P-talasima. Kasnije širenje nastavljaju transverzalnim, odnosno sekundarnim S-talasima, koji su manje zbijeni, sporiji od P-talasa i vibriraju na smijer širenja.

Tek na kraju dolaze talasi s niskim frekvencijama, poput onih koji su uočeni kod ostrva Majote. Zbog niske frekvencije mogu, vibrirajući kao neko zvono, nekoliko puta da obiđu svijet.

Ali neobičnim talasima niske frekvencije koji su 11. novembra vibrirali svijetom nisu prethodili primarni i sekundarni udari.

Geolozi su zato zbunjeni, ne mogu da objasne šta je moglo da uzrokuje potres koji ima samo seizmičke talase niskih frekvencija. Trenutno najbolje objašnjenje zajednice geologa je da se radilo o takozvanom “seizmičkom roju”, odnosno o skupu istovremenih manjih potresa bez razlučivog početnog udarnog šoka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza