Naučnici preveli moždane talase u ljudski govor

13.02.2019. 08:51 / Izvor: Nezavisne novine
Naučnici preveli moždane talase u ljudski govor

Iako je nauka još uvijek daleko od metode koja bi mogla da se koristi kao prevodilac za ljude koji inače ne mogu da razgovaraju, ovo je prvi obećavajući korak ka tom cilju.

Grupa naučnika razvila je način prevođenja moždanih talasa direktno u ljudski govor, što potencijalno daje pacijentima koji nisu u stanju da koriste svoj glas još jedan način komunikacije.

Iako je nauka još uvijek daleko od metode koja bi mogla da se koristi kao prevodilac za ljude koji inače ne mogu da razgovaraju, ovo je prvi obećavajući korak ka tom cilju.

Istraživači sa Univerziteta Columbia imali su pogodan pristup pacijentima u Univerzitetskoj bolnici Northshore, koji su bili podvrgnuti operaciji mozga, te su zamolili brojne pacijente da učestvuju u njihovoj studiji. Kao dio predoperacionog procesa, ovi pacijenti su imali detektore moždanih talasa – posebno implantirane EEG monitore – i istraživači su mogli da ih koriste da zabeleže skeniranje mozga u visokoj rezoluciji.

Da bi počeli da prevode moždane talase u govor, istraživači su dali svakom pacijentu da sluša gomilu izgovorenih riječi dok su EEG monitori snimali njihove moždane talase.

Zatim su istraživači obučili AI da prouči uzorke moždanih talasa i zaključi koje reči su pacijenti slušali. Nakon mnogo pokušaja i grešaka, AI je uspeo da reprodukuje riječi koje je svaki pacijent slušao sa dovoljno jasnoće da neko može da razumije.

Na primjer, istraživači su pacijentima davali da slušaju osobu koja broji od nula do devet, a AI je bio u stanju da reprodukuje te cifre dovoljno tačno i razumljivo. Možete se i sami uvjeriti kako ovo zvuči ovdje.

Dakle, to nije isto što i prevođenje “privatnih” misli u govor. Umjesto toga, praćenjem moždane aktivnosti pojedinca, ovaj AI sistem može da rekonstruiše riječi koje osoba u tom trenutku čuje – i to s izvanrednom preciznošću, što znači da ovu tehnologiju – kako sada postoji – ne mogu da koriste ljudi koji traže nov način komunikacije. Ali u budućnosti, možda bi mogli. Ova studija pokazuje da je takav pristup moguć, te da možemo da uzmemo moždane talase iz EEG-a i prevedemo ih u riječi.

Ključni dio tehnologije koji to čini mogućim je algoritam za prevođenje, koji se i dalje može mnogo poboljšati. Sa naprednijim algoritmom u kombinaciji sa boljim razumjevanjem mozga, jednog dana naučnici bi mogli da omoguće ljudima koji nemaju mogućnost govora stvarnu alternativu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza