Dani komedije Smijeh je lijek od 1. do 6. aprila u Sarajevu

29.03.2013. 08:16 / Izvor: Fena
Dani komedije Smijeh je lijek od 1. do 6. aprila u Sarajevu

JU Centar za kulturu "Sarajevo" organizirat će, već tradicionalno, od 1. do 6. aprila Dane komedije "Smijeh je lijek". Program festivala donijet će pet predstava, a bit će otvoren 1. aprila izvedbom komada "Međuigre 0-24" Zijaha Sokolovića.

JU Centar za kulturu "Sarajevo" organizirat će, već tradicionalno, od 1. do 6. aprila Dane komedije "Smijeh je lijek".

Program festivala donijet će pet predstava, a bit će otvoren 1. aprila izvedbom komada "Međuigre 0-24" Zijaha Sokolovića.

Uslijedit će i predstave - "Hamlet u selu Mrduša donja" Narodnog pozorišta Tuzla 2. aprila, "U ime naroda" Josipa Pejakovića 3. aprila, "Kako ubiti suprugu i zašto" Pozorišta Jazavac Banja Luka 4. aprila, te "Bosanska podvala" Teatra komedije Rajvosa 6. aprila.

Pokrovitelj projekta je osnivač JU Centar za kulturu "Sarajevo", Općina Centar Sarajevo, dok su festival pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

Komedija je vrsta drame, odlikuje se veselim sadržajem, crta smiješne strane ljudskog života i ljudi, ismijava njihove nedostatke i mane.

Ona se, kao i tragedija, razvila u antičkoj Grčkoj. U početku je označavala pjesmu komosa, odnosno grupe mladića koji su na otvorenim prostorima izvodili šale na račun svojih sugrađana.

Tematiku i likove uzima iz svakodnevnog života. Završava pobjedom razumnog principa u životu, odnosno pobjedom razuma, pravde i poštenja, saopćeno je iz Centra za kulturu "Sarajevo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza