Konjički Muzej drvorezbarstva čuva bh. baštinu sa UNESCO-ove liste (VIDEO)

13.02.2021. 10:45 / Izvor: Fena
Konjički Muzej drvorezbarstva čuva bh. baštinu sa UNESCO-ove liste (VIDEO)
OTVORI GALERIJU

Muzej drvorezbarstva umrežio je konjičke drvorezbare i objedinio svu tehniku i historiju zanata u jednu priču. Prilika je to, i primjer, za promociju bosanskohercegovačke kulturne, ali i svake druge baštine.

Muzej drvorezbarstva umrežio je konjičke drvorezbare i objedinio svu tehniku i historiju zanata u jednu priču. Prilika je to, i primjer, za promociju bosanskohercegovačke kulturne, ali i svake druge baštine.

Muzej koncipiran kao ''crvotočina kroz vrijeme'' donosi priču o stoljeću zanata u gradu na Neretvi, o zanatu koji je prije četiri godine uvršen na Listu UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

"Zbog te činjenice rodila se ideja za otvaranje muzeja čiji je arhitekta Emir Salkić, a tvorci ideje vlasnici muzeja braća Adem i Orhan Nikšić", kazala je Feni kustosica tog muzeja Maja Rajić. 

Navela je da su u muzeju postavljeni dokumenti koji svjedoče o drvorezbarstvu, od osmanskog perioda do danas.

"Predmeti su prikupljani duže vremena, većina je donesena iz privatnih kolekcija, a neke stvari su vraćene nazad iz drugih muzeja", navela je Rajić te istaknula da je najstariji predmet u muzeju sehara iz 19. vijeka koju su braća Nikšić naslijedila od nane, a ona od svoje nane i tako naraštajima unazad.

Govoreći o tehnikama, šarama i savremenom drvorezbarstvu naglasila je da u modernom dizajnu ne koriste tradicionalne šare, nego one koje naprave dizajneri.

Konjički drvorezbari inače rade četiri vrste šara: tradicionalnu konjičko-bosansku, istanbulsku, orijentalnu i duborez.

Muzej drvorezbarstva u Konjicu je popularan i zanimljiv posjetiocima, pogotovo strancima koji su zainteresirani i da nauče tehniku ovog zanata.

"Međutim, jedan posjet ili kraći vremenski period nije dovoljan da se nauče osnovne tehnike drvorezbarstva, to je zahtjevan obrt, ali svakako je zanimljivo pokazati ono što mi radimo", kazala je Rajić te dodala da je ručna tehnika izrade uvijek interesantna.

Jedan od drvorezbara u okviru Muzeja rukotvorina u Konjicu Ermin Ljevo u ovom poslu je dvije decenije. Kaže da je zanat zadržao svoje korijene i uspio se oduprijeti modernizaciji, ali i da su drvorezbari osposobljeni raditi i moderni dizajn.

"Mi imamo svoje četiri šare koje radimo, ali šaramo i ovu novu, dizajnersku", rekao je Ljevo te dodao da u Konjicu aktivno radi 15-ak drvorezbara, ali i da su mladi zainteresirani naučiti i raditi.

Muzej drvorezbarstva u Konjicu otvoren je u šestom mjesecu 2019. godine, temeljem činjenice da je drvorezbarstvo dvije godine ranije dospjelo na UNESCO-ovu listu. Muzej je podijeljen na historijska razdoblja, od osmanskog i austrougarskog perioda do jugoslavenskog i savremenog. Nalazi se na izlazu iz Konjica, na putu prema Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza