Pauza / KULTURA I FILM

Mostar domaćin Druge revije tradicijskog ruha "Od mora do Save"

06.11.2021. 11:46 / Izvor: Fena
Narodna nošnja

Foto: Fena

Narodna nošnja ima svoj jedinstven kod, koji mi danas nažalost ne poznajemo.

Druga revija tradicijskog ruha "Od mora do Save" biti će održana danas u Mostaru, a okupit će dvadesetak kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Po riječima voditelja folklornog ansambla tog društva Marinka Jurića, specifičnost ove revije je njena tema "svadbeno ruho", tako da će posjetioci imati priliku vidjeti i upoznati se s narodnim nošnjama koje su se nosile u svadbenim prilikama.

"Mladenka i mladoženja pokazat će ono što su oni nosili na dan vjenčanja, svatko iz svog mjesta i to je specifičnost ove revije", kazao je Jurić.

Kako je dodao, na reviji će nastupiti predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Orašja, Usore, Žepča, Bugojna, Novog Travnika, Uskoplja, Livna, Rame, Kupresa, Tomislavgrada, Čapljine, Mostara, Kraljeve Sutjeske. 

"Cilj ove revije je prvenstveno povezati naša kulturno-umjetnička društva za daljnju saradnju i okupiti ih na jednom mjestu, uz očuvanje kulturne i materijalne baštine", poručio je Jurić.

Na reviji će se također predstaviti i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo (SPKUD) "Gusle" iz Mostara te mostarsko Kulturno- umjetničko društvo (KUD) "Bijelo Polje“.

Jurić je dodao kako je Društvo 2019. organiziralo prvu reviju na kojoj su predstavljene narodne nošnje, prvenstveno Hrvata koji žive od mora pa sve do Save, kako i sama revija nosi ime.

"Narodna nošnja ima svoj jedinstven kod, koji mi danas nažalost ne poznajemo. Ona je pokazatelj svakodnevnog, veoma teškog života ljudi kojeg suvremeni čovjek dovoljno ne poznaje i ne razumije. Ona je ujedno i svjedočanstvo zaboravljene simbioze s prirodom i starih dobrih tradicija življenja", ocijenio je Jurić.

Druga revija tradicijskog ruha "Od mora do Save" bit će održana u sportskoj dvorani OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića na Bijelom Brijegu u 19 sati, a ulaz je besplatan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza