poštanske markice

Foto: fena

Pauza / KULTURA I FILM

Promovisane poštanske markice na kojima se nalaze velikani sevdaha (VIDEO)

Predsjednik Udruženja estradnih izvođača Kantona Sarajevo Sead Pitić zahvalio se BH Pošti na realizaciji ovih poštanskih marki.

17.11.2021. 15:26 / Izvor: Fena

Promocija poštanskih marki "Velikani sevdalinke" na kojima se  nalaze Safet Isović (1936-2007), Beba Selimović (1939-2020), Nada Mamula (1927 – 2001), Himzo Polovina (1927 – 1986) i Zehra Deović (1938 – 2015) upriličena je u Art kući sevdaha u prisustvu porodica i poštovalaca djela veelikana sevdaha.

Direktor BH Pošte Mirsad Mujić kazao je ovom prilikom da je na ovaj način BH Pošta usmjerila svoj filatestički program u misiju očuvanja kultirno -historijske baštine BiH, te da ovom edicijom poštanskih marki želi otrgnuti od zaborava neke od njenih najzaslužnijih izvođača.

Predsjednik Udruženja estradnih izvođača Kantona Sarajevo Sead Pitić zahvalio se BH Pošti na realizaciji ovih poštanskih marki.

"Udruženje estradnih izvođača je ponosno što su naši preminuli  članovi na ovaj način dobili priznanje, a mi ćemo kao građani BiH, tako i stranci njihovim likovima ovjekovječiti razglednice i pisma koje šaljemo", kazao je Pitić

Izvršni direktor Sektora za poštanski promet Avdija Numanović istakao je da je sevdalinka jedno od najorginalnijij ili najautohnijih obilježja kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine, koja je odavno prošla njene granice, pa i regiona i Evrope, po svojoij popularnosti i po svom značaju.

"Najviše zahvajuljući svojim vrhunskim ambasadorimna, interpretatorima koji su naši današnji likovi na poštanskim markama. Takvi velikani kao što jer Safet Isović, Nada Mamula, Beba Selimović, dr. Himzo Polovina i Zehra Deović", naveo je Numanović dodavši da je BH Pošta ovim činom napravila vječnim i sevdalinku i njene najbolje ambasadore.

Suprug Bebe Selimović, violinista Dževad Šabanagić, kazao je da je ovo za njega lijepi događaj, te da je dirnut time da je njegova rahmetli supruga dobinik ove markice što i za porodicu mnogo znači.

Sin Safeta Isovića, Benjamin Isović, ovom prilikom je kazao da mu ovaj potez BH pošte puno znači. 

"Svaki događaj da se povremeno baci jarko svjetlo na naši kulturu, tradiciju, na sevdalinku kao našu tradicionalnu narodnu pjesmu je svakako nešto što treba podržati. Sevdalinka ovim dokazuje svoju vitalnost, svoju suvremenost, nadvremenost", kazao je Benjamin Isović dodavši da bez obzira što velikani sevdalinke koji se nalaze na markicama nisu više živi njihovo djelo je vrlo živo, vrlo vitalno, i na ovaj način i dalje mu se daje energije, elana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza