Film "Švedsko srce moje majke" od 3. februara u bh. kinima

03.02.2022. 12:44 / Izvor: Akta.ba
Švedsko srce moje majke

Una film, bosanskohercegovačka distributerska kuća, je ugovorom sa HEFT produkcijom preuzela kino distribuciju filma "Švedsko srce moje majke".

Una film, bosanskohercegovačka distributerska kuća, je ugovorom sa HEFT produkcijom preuzela kino distribuciju filma “Švedsko srce moje majke”, snimljenog po scenariju Zilhada Ključanina, a u režiji Adisa Bakrača. Sam film, koji je već naišao na oduševljenje publike, pretpremijerno je prikazan u okviru 46. izdanja Festivala Mojkovačka filmska jesen, na kojem je osvojio dvije nagrade.

Film o majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, bosanskohercegovačka publika će imati priliku gledati početkom februara u kino dvoranama, za kada su planirane i ekskluzivne premijere i razgovori sa ekipom filma. Autor scenarija za film “Švedsko srce moje majke” je bosanskohercegovački pisac, Zilhad Ključanin, koji je i autor istoimenog romana i drame, a distribucija filma će značajnim dijelom biti i omaž preminulom Ključaninu koji sigurno spada u red najvećih savremenih bosanskohercegovačkih pisaca.

Projekat pretvaranja knjige u film je pokrenut još 2015. godine, ali je pauziran zbog smrti pisca Zilhada Ključanina koji je istovremeno radio i kao scenarista na filmu.

Film je sniman prošle godine na području općine Kiseljak, a već je imao svoju pretpremijeru na 46. izdanju crnogorskog filmskog Festivala Mojkovačka filmska jesen gdje je dočekan ovacijama.

Radnja filma kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku.  Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna.

U međuvremenu završava rat u Bosni, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu…

Režiju za film potpisuje renomirani bosanskohercegovački reditelj, Adis Bakrač, a producent filma je Almir Šahinović. Glavnu ulogu u filmu tumači Faketa Salihbegović-Avdagić, a pored nje glumačku ekipu čine i Nermin Omić, Irina Dobnik, Aida Bukva, Miro Barnjak, Midhat Kuštunić, Nerman Mahmutović te Armin Omerović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza