Livanjska vuna predstavljena u Etnografskom muzeju u Splitu

18.03.2022. 14:11 / Izvor: Fena
livanjska vuna

Izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno u četvrtak je otvorena u Etnografskom muzeju u Splitu.

Izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno u četvrtak je otvorena u Etnografskom muzeju u Splitu.

Pozdravnu riječ okupljenima uputio je ravnatelj Etnografskog muzeja Silvio Braica i ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno Dražena Džeko.

O izložbi je govorila autorica izložbe Jela Duvnjak, koja je istaknula kulturno-povijesne veze Livna i Splita te međusobne prožimanje različitih kultura Mediterana i dinarskog područja.

livanjska vuna

"Vuna koja je predmetom izložbe nekada je bila predmetom trgovine između ovih gradova", kazala je Duvnjak.

Ona je podsjetila da se u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica čuva najstariji vuneni plašt u Europi, koji potječe iz ranobrončanog doba, i koji ujedno predstavlja praoblik dinarskog vunenog ogrtača koji je na izložbi s nazivom biljac ili čobansko ćebe.

"Izložbom nastojimo pokazati da tradicija treba i može biti uključena u strategiju razvoja i turizma i gospodarstva. Stoga je promicanje tradicijskih vrijednosti jedan od zadataka muzeja koji se na primjeru vune kao sirovine nalaze tisućama godina unatrag, a kojoj prijeti potpuno izumiranje s obzirom da je stočarstvo kao gospodarska grana u stalnom opadanju a vuna neiskorištena sirovina", istaknula je Duvnjak.

livanjska vuna

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza