Bogati rezultati arheoloških istraživanja na području Livna

18.06.2022. 08:11 / Izvor: Fena
livno arheološka istraživanja

Franjevački muzej i galerija Gorica -Livno predstavio je rezultate dosadašnjih i budućih arheoloških istraživanja na Livanjskome polju.

U povodu Europskih dana arheologije, koji se obilježavaju od 17. do 19. lipnja s ciljem približavanja arheologije široj javnosti, Franjevački muzej i galerija Gorica -Livno predstavio je rezultate dosadašnjih i budućih arheoloških istraživanja na Livanjskome polju.

U razgovoru za agenciju Fena muzejska savjetnica Franjevačkog muzeja i galerija Gorica Marija Marić Baković kazala je kako su do sada obavljeno više arheoloških iskopavanja na području Livna.

"Jedno od tih istraživanja provedeno je na području naselja Lištani, gdje su arheološka iskopavanja provedena u razdoblju od 2001. do 2006., te 2017. i 2018. godine. Dosadašnjim istraživanjima otkriveni su ostatci rimske nekropole, ranokršćanski kompleks s dvije bazilike, memorijom i krsnim zdencem, kasnoantička nekropola, te srednjovjekovno groblje", kazala je Marić Baković.

Po njezinim riječima, do sada su istražena 233 groba s 266 ukopa, a od pokretnih nalaza nađeni su brojni ostaci rimskih kamenih osuarija, ulomci keramičkih i staklenih posuda, numizmatika, ulomci ranokršćanskog crkvenog namještaja, nakit i oruđe.

"Među nalazima iz grobova najbrojnije je nakit, također je nađena euharistijska žlica, konjaničke ostruge te natpis popa Tjehodraga pisan bosančicom polovicom 12. stoljeća. Radi se o kompleksnom lokalitetu u kontinuitetu od rimske antike do kasnog srednjeg vijeka", istakla je Marić Baković.

Na lokalitetu oko naselja Lipe provedena su arheološka istraživanja 2007. i 2008. godine te su istraženi temelji stambenog objekta podijeljenog u nekoliko prostorija povezanih vanjskim trijemom.

"Prema ostacima arhitekture i pokretnim nalazima može se zaključiti kako se radilo o villi rustici, stambeno-gospodarskom objektu koji je pripadao romaniziranoj delmatskoj obitelji. Podaci o nalazima ukazuju na funkciju objekta tijekom 4. i 5. stoljeća", pojasnila je arheologinja.

U sustavnim arheološkim istraživanjima groblja kod naselja Rapovine 2010., 2012. i 2013. godine istraženi su ostaci predromaničke crkve koja je građena u posljednjoj četvrtini 9. stoljeća.

"Crkva je bila posvećena sv. Petru. U njenoj unutrašnjosti nalazila se ograda svetišta, reljefno ukrašena, koju su klesali majstori dvorske klesarske radionice sa sjedištem u Kninu. Do pred kraj 17. stoljeća kada je srušena crkva je doživjela najmanje dvije obnove i pregradnje. Posljednji put crkva je obnovljena u prvoj polovici 17. stoljeća. Tijekom kasnoga srednjega vijeka uz crkvu se oblikovalo groblje koje je u kontinuitetu u upotrebi do današnjeg doba kao najstarije aktualno groblje na livanjskome području", dodala je Marić Baković.

Također, na lokalitetima Prisap na temelju slučajnog nalaza na aktualnom katoličkom groblju 2019. godine provedeno je kratko zaštitno arheološko iskopavanje.

"Istraženo je šest grobova od kojih je jedan grob pod stećkom. Radi se o kasnosrednjovjekovnim obiteljskim grobnicama s kršćanskim značajkama pokapanja. U šest grobova istraženo je jedanaest kostura od kojih je pet dislociranih, šest ih je in situ. U grobovima su nađeni dijelovi nošnje (prstenje, ulomak kopče) te novčić. Prema preliminarnoj analizi, radi se o grobovima koji datiraju od 13. do 15. stoljeća i dio su većeg groblja pod stećcima koje je do sada dislocirano suvremenim grobnicama", kazala je Marić Baković.

U nešto starijim arheološkim iskapanjima, dodala je, 1991., 1993 i 1994. godine na livanjskome području vršena su istraživanja na groblju sv. Ive u Livnu, gdje je utvrđeno da je riječ o lokalitetu sa sakralno-sepulkralnom tradicijom od kasne antike preko srednjega vijeka do najnovijega doba, a pokretni nalazi ukazuju i na starije željezno te rimsko doba.

"Na lokalitetu je, neposredno uz rijeku Bistricu, otkriven dio ranokršćanske bazilike. Svetište bazilike u potpunosti je uništilo korito rijeke Bistrice. Ranokršćanski objekt s presvođenim kasnoantičkim grobnicama preslojili su srednjovjekovni grobovi te arhitektura franjevačkog samostana iz 14. stoljeća", naglasila je Marić Baković.

Na užoj lokaciji Kraljičina nasipa, zvanoj Rešetarica kod Podgradine, danas pod vodom Buškoga jezera, proučavani su ostaci ranokršćanske bazilike.

"Sustavno arheološko iskopavanje provedeno je između 1989. i 1991. godine. Otkriveni su temelji ranokršćanske bazilike iz 5. i 6. stoljeća i grobovi iz starohrvatskoga razdoblja unutar crkve i iznad porušenih zidova", kazala je Marić Baković.

U okviru zaštitnih arheoloških iskopavanja u Buškome blatu 1969. godine, prije pretvaranja Buškog blata u akumulacijsko jezero, istražena su tri manja kasnosrednjovjekovna groblja obilježena stećcima: Kraljičin nasip, Glavica i Bilo Polje – Mašeta a u Grborezima su 1954., 1955. i 1956. godine istraženi ranosrednjovjekovni grobovi iz druge polovice 8. i prve polovice 9. stoljeća, koji su preslojeni velikim kasnosrednjovjekovnim grobljem iz razdoblja od 13. do 15. stoljeća.

"U grobovima su nađeni dijelovi nošnje, nakit, numizmatički nalazi i ostaci tekstila. Ukupno je istraženo 265 grobova s 355 ukopa, od kojih je 56 grobova obilježeno stećcima. Svi nalazi su smješteni u Zemaljskome muzeju u Sarajevu", podsjetila je Marić Baković.

Najavljujući buduća istraživanja arheologinja Franjevačkog muzeja i galerija Gorica Livno je kazala kako će u fokusu biti arheološki lokalitet Štitić u Suhači kraj Livna.

Arheološko iskopavanje planira se na temelju do sada brojnih slučajnih nalaza koji svojim obilježjima ukazuju na rimsko naselje s nekropolom i kasnoantičko naselje s ranokršćanskom bazilikom.

"Većina nalaza koncentrirana je oko lokaliteta Štitić koji se i konfiguracijom terena izdvaja od okolnog prostora. S obzirom na dosadašnje nalaze na lokalitetu Štitić u Suhači u rimsko doba nalazila se nekropola s obredom incineracije, na kojoj su se pokapali pokojnici onodobnog rimskog naselja u razdoblju od 1. do 3. stoljeća", kazala je Marić Baković.

Dodala je kako se očekuje nalaz naselja u kojem je u antičko doba obitavala dobro organizirana delmatska zajednica koja je postupno prihvatila sve vidove rimske civilizacije.

"Činjenica je da na Livanjskome polju još nije istraživano a time ni sa sigurnošću registrirano antičko naselje, stoga Štitić u Suhači svakako treba arheološki istražiti", kazala je Marić Baković.

Ona je najavila skori izlazak iz tiska monografije „Rapovine: Groblje i crkva sv. Petra u Rapovinama”, autora Marije Marić Baković i Stipe Manđerala.

"Ovim izdanjem će se prezentirati rezultati arheološkog iskopavanja na groblju u Rapovinama te će se posebno obraditi vrijedna grobna arhitektura iz 19. i početka 20. stoljeća koja je skupa sa srednjovjekovnom crkvom proglašena nacionalnim spomenikom BiH", istaknula je Marija Marić Baković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti