Mobilna biblioteka "Molly" već 13 godina donosi radost podrinjskoj djeci

13.12.2022. 10:41 / Izvor: Fena
Moly biblioteka

Na području srednjeg Podrinja već trinaest godina djeluje pokretna biblioteka "Molly" koja donosi radost podrinjskoj djeci.

Na području srednjeg Podrinja već trinaest godina djeluje pokretna biblioteka "Molly" koja donosi radost podrinjskoj djeci. Raspolaže s tri i po hiljade knjiga različitih naslova i uglavnom su to naslovi koji se koriste od prvog do devetog razreda po nastavnom planu i programu FBiH.

Koordinator organizacije Muslim Aid Sarajevo i bibliotekar Nerzudin Hajdarević kaže da su u realizaciju tog projekta ušli potaknuti činjenicom da područne škole centralnog Podrinja i istočne Bosne nemaju ni minimalan broj knjiga za formiranje školske biblioteke, a udaljene su i do 25 kilometara od najbližeg većeg grada i centralnih škola.

"Prilikom rada s djecom uvidjeli smo da djeca slabo raspolažu s knjigama, njihove škole nažalost nisu adekvatno opremljene, a pogotovo područne škole srednjeg Podrinja. Razgovarao sam s predstavnicima osnovnih škola i dobio punu podršku, nakon čega smo uradili projekt. Na adresu Ministarstva obrazovanja poslali smo zahtjev za rad biblioteke i odmah su nam odgovorili pozitivno. Kupili smo kombi vozilo i opremili ga knjižnim fondom lektira od prvog do devetog razreda", ispričao je za Fenu Hajdarević.

Realizacija projekta je počela 2010./2011. godine na području Zvornika, Milića, Vlasenice, Bratunca i Srebrenice.

"Imali smo oko 37 škola koje su izrazile želju i potrebu za uslugama pokretne biblioteke. Od tada smo startali i danas radimo neprekidno. Sredstva i troškove biblioteke osigurava organizacija Muslim Aid koja je i oformirala biblioteku", naveo je Hajdarević.

Ističe kako u ovoj školskoj godini imaju oko 20 škola koji su korisnici mobilne biblioteke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza