Pčelari iz Livna, Jajca i Hadžića predstavili med na Sajmu bh. privrede

10.12.2022. 08:08 / Izvor: Akta.ba

Proizvodi pod imenima Med livanjskih kraških pašnjaka, Med kraljevskog grada Jajca i Med igmanskih polja predstavljen je u sklopu 8. Sajmu bh. privrede.

Proizvodi pod imenima Med livanjskih kraških pašnjaka, Med kraljevskog grada Jajca i Med igmanskih polja predstavljen je u sklopu 8. Sajmu bh. privrede. Udruženja pčelara iz Livna, Jajca i Hadžića su svoje proizvode predstavili kao rezultat dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg je nevladina organizacija Muslim Aid Association realizovala uz podršku navedenih Općina. Iz ove nevladine organizacije navode da je projekat pored socio-ekonomskog osnaživanja pčelara i pčelarskih organizacija imao za cilj i promociju kulture konzumiranja meda i proizvoda od meda budući da ovaj visokovrijedan proizvod sadrži sve neophodne materije koje priraju zdravlju.

Hrvoje Krizan pčelar iz Livna koji predstavlja svoje proizvode istakao je da su sajmovi idealna prilika za promociju pčelara.

pčelari

"Na ovome sajmu predstavili smo med i proizvode koje nastaju na području Grada Livna. Naš med je specifičan budući da se područje Livna nalazi na spoju mediteranske i kontinentalne klime a to sastavu meda daje veliki broj polifenolnih jedinanjenja koja ukazuju na njegov kvalitet", Istakao je Križan.

Pored pčelara iz Livna na sajmu su se predstavili i pčelari iz Jajca i Hadžića sa svojim proizvodima. Muhamed Kurtalija predstavnik udruženja Roj iz Jajca, ističe da je ovakav vizualni identitet vrlo značajan i za pčelare i za kupce. "Ovakav način označavanja proizvoda daje garanciju kvalitete kupci budući da su svi naši proizvodi prošli fazu testiranja i sigurno prijaju zdravlju. Sa druge strane prezentujemo sve prirodne potencijale naše Općine a nama kao pčelarima dajemo dodatnu vrijednost."

Svi kupci mogu tokom subote i nedjelje posjetiti izložbeno prodajne prostore ovih pčelara na Sajmu i degustirati med koji dolazi iz ovih dijelova Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti