Muslim Aid Association sa pčelarima realizovao studijsko pčelarsko putovanje

11.11.2022. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Muslim Aid

Studijska posjeta sajmu i konferenciji Dalmatina 2022 u Splitu realizovana je u okviru projekta pčelarstva kojeg Muslim Aid realizuje u saradnji sa Općinama/Gradovima u BiH.

Studijska posjeta sajmu i konferenciji Dalmatina 2022 u Splitu realizovana je u okviru projekta pčelarstva kojeg Muslim Aid realizuje u saradnji sa Općinama/Gradovima u BiH. Sedam pčelara iz regija u kojima je projekat realizovan (Hadžići, Jajce i Livno) imali su priliku da unaprijede znanja i razmjene iskustva sa svim stakeholderima u procesu proizvodnje, prometovanja i konzumiranja meda i proizvoda od meda. Učesnici stručnih predavanja svoja znanja su obogatili primjerima dobre pčelarske prakse, procesima i zahtjevima certificiranja meda i proizvoda od meda, proizvodnjom matica i matične mliječi ali i trendovima iz oblasti apiteratpije i apiturizma. 

muslim aid

Admir Hodžić, koordinator projekta pčelarstva, ističe da su ovakvi događaji vrlo važni u smislu transfera znanja i iskustava koji unaprijeđuju proizvodnju.

"Korisnici projekta su imali priliku vidjeti koji su to savremeni izazovi pčelarstva a i kako se odvija proces certifikacije meda. To je proces koji bh. pčelare očekuje u narednom periodu a koji je vrlo koristan sa aspekta dodatne vrijednosti proizvodima od meda." zaključio je kooridinator projekta.

Studijsko putovanje dodatno je obogaćeno posjetom laboratoriji za analizu meda u Livnu gdje su korisnici projekta imali priliku prisustvovati testiranju meda na njegove fizičko-hemijske karakteristike kao i predavanju o načinima skladištenja, pakovanja i manipulisanja sa medom. Na ovaj način domaći proizvođač će povtrditi svoj kvalitet, a potrošačima garantovati kvalitet i sigurnost konzumiranja jedne od najvrijednijih namirnica na svijetu. 

muslim aid

Saudin Delić, mladi pčelari i korisnik projekta pčelarstva iz Jajca smatra da je od ključne važnosti kontrolisati kvalitet meda koji se konzumira. "Budući da je med jedna od najvrijednijih namirnica u ljudskoj ishrani vrlo važno je zaštiti se od “patvorenog” meda koji može biti vrlo šteta za ljudsko zdravlje. Med koji proizvode naši pčelari je iznimne kvalitete koju moramo znati očuvati u fazi pakovanja i prodaje istoga ali isto tako i u fazi konzumiranja".

Posjeta sajmu, konferenciji i laboratoriji jedna je u nizu aktivnosti koje se realizuju u toku dvogodišnjeg projekta, a koja ima za cilj uključiti sve zainteresovane strane i izgraditi bazu znanja i vještina koja će služiti i proizvođačima i potrošačima meda i proizvoda od meda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti