Olimpijski muzej ušao u uži izbor za nagradu EMYA 2023.

21.12.2022. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Olimpijski muzej

O dobitniku nagrada odlučuje žiri u kojem je devet istaknutih muzejskih profesionalaca iz devet evropskih država.

Olimpijski muzej Sarajevo ušao u uži izbor za nagradu EMYA 2023. - Evropskog muzejskog foruma (EMF).

Također ovaj muzej je u konkurenciji za najbolji muzej i nagradu Vijeća Evrope.

Direktorica JU "Gradski Muzeji" Sarajevo u čijem sastavu je i Olimpijski muzej Sarajevo Senka Ibrišimbegović komentarišući nominaciju Olimpijskog muzeja Sarajevo za Evropski muzej godine kazala je nedavno za Fenu da je Olimpijski muzej Sarajevo mjesto koje njeguje živo sjećanje na XIV Zimske olimpijske igre održane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 1984. godine.

"Jedan je od najreprezentativnijih segmenata bosanskohercegovačkog Olimpijskog komiteta, koji učestvuje u razvoju i afirmaciji olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha. Osnovan je odlukom Organizacionog odbora XIV Zimskih olimpijskih igara sa željom da se trajno sačuva uspomena na organizaciju i realizaciju ovog nezaboravnog olimpijskog događaja. Uz stalne i povremene izložbe, Olimpijski muzej nudi raznovrstan program, uključujući razne događaje i konferencije", kazala je Ibrišimbegović.

Ona je također istakla da je kolektiv Muzeja posvetio znatnu pažnju pripremi svih materijala koji su traženi.

"Sama posjeta žirija trajala je više od pet sati. S nestrpljenjem i dosta optimizma čekamo objavljivanje pobjednika", kazala je Ibrišimbegović.

Nagrade za Europski muzej godine dodjeljuju se na godišnjoj konferenciji koja se održava u maju. Naredna dodjela nagrada, EMYA 2023., održat će se od 3 do 6 maja u Barseloni.

Ovom prilikom će se osim dvije glavne nagrade - Evropski muzej godine i Muzejska nagrada Vijeća Evrope, dodjeliti i nagrade za posebne vrijednosti određenih muzeja, a to su: Silletto nagrada (za angažman u zajednici i kulturnu participaciju), Kenneth Hudson nagrada (za institucionalnu hrabrost i profesionalni integritet), Meyvaert (nagrada za održivi razvoj), The Portimao (za gostoprimstvo, inkluziju i pripadnost) kao posebne pohvale koje se dodjeljuju muzejima za njihov novi i inovativni pristup u specifičnim aspektima njihovog javnog djelovanja. Svaka od ovih nagrada predstavlja izniman prestiž i priznanje u svijetu muzeja.

O dobitniku nagrada odlučuje žiri u kojem je devet istaknutih muzejskih profesionalaca iz devet evropskih država.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza