prvi filmski muzej u ovom dijelu Evrope

Na Bistričkoj stanici otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo"

09.05.2024. 13:57 / Izvor: N1
sarajevo

Autor ideje i koncepta muzeja filmski reditelj Jasmin Duraković kazao je da ovaj muzej je prvi filmski muzej u ovom dijelu Evrope.

Na Bistričkoj stanici u Sarajevu danas je otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo" koji je posvećen kultnom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajdurina Šibe Krvavca.

Autor ideje i koncepta muzeja filmski reditelj Jasmin Duraković kazao je da ovaj muzej je prvi filmski muzej u ovom dijelu Evrope, te da on govori o onoj bitnosti Sarajeva, a to je njegov antifašizam i sve što se veže za film Valter brani Sarajevo, što je i jedan od najvećih brendova ovog grada.

"Pored filmske vrijednosti, ovaj muzej će biti značajan i za turizam grada Sarajeva", naglasio je Duraković.

Na otvorenju muzeja bila je i gradonačelnica Sarajeva. Navodi da je izuzetno zahvalna Jasminu Durakoviću i Senki Ibrišimbegović što su zajedničkim snagama otvorili Muzej valter brani Sarajevo.

"Ovo je jedan prekrasan omaž sjajnom filmu i još sjajnijem čovjeku Šibi Krvavcu koji je napravio mnogo toga na što Sarajevo i BiH mogu biti ponosni", rekla je Karić, dodajući da očekuje da će muzej privući veliki broj naših sugrađana i turista širom svijeta.

Senka Ibrišimbegović, direktorica Gradskih muzeja Sarajevo posebno je istaknula da je veoma značajno da imamo ovakvu postavku koja je na neki način filmska postavka.

"Dakle, scenografski je urađeno. Neke scene su predstavljene u muzejskom eksponatu. Ovo će biti značajno da turisti dožive tu priču iz filma Valter brani Sarajevo", rekla je Ibrišimbegović.

Kineski turisti su već najavili posjete Sarajevu upravo zbog otvorenja ovog muzeja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza