Noć kina

Besplatan ulaz u sarajevska kina 27. decembra od 17 sati do ponoći

22.12.2022. 10:29 / Izvor: Akta.ba
noć kina

Sarajevo grad filma UNESCO-a kao poklon publici organizuje Noć kina, koja će omogućiti publici besplatan ulaz u kina u Sarajevu u utorak, 27. decembra od 17 sati do ponoći.

Sarajevo grad filma UNESCO-a kao poklon publici organizuje Noć kina, koja će omogućiti publici besplatan ulaz u kina u Sarajevu u utorak, 27. decembra od 17 sati do ponoći.

U vrijeme novogodišnjih praznika, Noć kina će na jednu noć otvoriti vrata sarajevskih kina i omogućiti građanima Sarajeva i turistima besplatno uživanje u filmovima.

Na Noć kina, 27. decembra, od 17 sati do ponoći, publika će moći uživati u besplatnim programima u kinima u Sarajevu: u kinu Meeting Point, Kinoteci BiH, Centru za omladinu i djecu – Grbavica, u Domu kulture Ilidža – kinu Igman, kinu Novi Grad, Free Kinu Valter i Cineplexxu Sarajevo.

Svako od kina pripremilo je poseban program za Noć kina od 17 sati do ponoći, za sve generacije.

U kinu Meeting Point u utorak, 27. decembra na programu su filmovi: “Balada” Aide Begić u 17 sati, u 19.15 sati “Praznik rada” Pjera Žalice, u 21.15 sati “Trougao tuge” Rubena Östlunda.

U Kinoteci BiH na programu su filmovi: u 17 sati “Veliki diktator” Charlesa Chaplina, a u 19 sati “Trijumf volje” Leni Riefenstahl.

U Centru za djecu i omladinu u 17 sati “Balada” Aide Begić, u 19.15 sati “Praznik rada” Pjera Žalice i u 21.15 sati “Trougao tuge” Rubena Östlunda.

U Domu kulture Ilidža – kinu Igman na programu su u 17 sati “Balada” Aide Begić, u 19.15 sati “Praznik rada” Pjera Žalice.

U kinu Novi Grad u 17 sati na programu je film “Šape gnjeva: Legenda o Hanku” (Chris Bailey, Mark Koetsier, Rob Minkoff), a u 20 sati “Amanet” Mirze Begovića.

U Free Kinu Valter program počinje u 19 sati, a na programu su filmovi: „Sarajevo 1920“ - autor nepoznat, "Kruh naš svagdanji daj nam danas“ Vlatka Filipovića, "Svjetska premijera“ Slobodana Jovičića i "Afro - Kubanske igre“ Pavla Jocića.

U Cineplexxu Sarajevo na programu su filmovi: „Trougao tuge“ Rubena Östlunda (17 i 19:40 sati); „I Wanna Dance with Somebody: Film o Whitney Houston“ (Kasi Lemmons, u 20 sati);  „Amanet“ Mirze Begovića u 17:20 i 20:40 sati; „Praznik rada“ Pjera Žalice u 18:20 i 19:20 sati; „Balada“ Aide Begić u 18 i 20:20 sati; "Avatar: Put vode“ Jamesa Camerona u 19 sati i „Dječak delfin“ Mohammada Kheyrandisha u 17:40 sati.

Rezervacije ulaznica nisu moguće. Preuzimanje ulaznica je moguće samo na dan održavanja Noći kina, 27. decembra. Moguće je preuzeti 3 ulaznice po osobi. Radno vrijeme blagajni je od 16 sati. Za projekcije u Cineplexxu ulaznice je moguće preuzeti od 24. decembra. Detaljnije informacije o filmovima su na web stranicama kina i društvenim mrežama.

Noć kina održava se simbolično uoči dana kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 1895. godine u Parizu. 

Noć kina u Sarajevu osmišljena je po uzoru na francuski praznik filma - La Fête du Cinéma, koji se uspješno održava 35 godina i okuplja veliki broj posjetilaca, gdje građani vjerno isčekuju praznik filma i posjećuju kina. Grad Sarajevo je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Kao ponosni član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

O aktivnostima Sarajeva grada filma UNESCO-a moguće je saznati na društvenim mrežama i web stranici sarajevocityoffilm.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza