VELIK USPJEH

Sarajevo u najužem izboru za nagrade Global Production u konkurenciji "Grad filma"

14.04.2023. 13:11 / Izvor: Akta.ba
sarajevo

Grad Sarajevo je u najužem izboru za nagrade Global Production koje je ove godine ustanovio Screen International, jedan od vodećih svjetskih filmskih časopisa.

Grad Sarajevo je u najužem izboru za nagrade Global Production koje je ove godine ustanovio Screen International, jedan od vodećih svjetskih filmskih časopisa, s ciljem odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta, saopćio je Sarajevo Film Festival.

Objavljena je najuža lista nominovanih, a Sarajevo UNESCO grad filma je u konkurenciji u kategoriji “Grad filma”. Uz Sarajevo, u toj kategoriji u izboru su još tri grada: Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).

SARAJEVO

Global Production nagradama se ističu najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne lokacije, kao i radovi u oblasti održive produkcije i raznolikosti. Dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, snimajuće lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji.

Nagrade Global Production će biti dodijeljene 22. maja na ceremoniji za vrijeme ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu.

"Sama činjenica da smo ušli u uži izbor za tako prestižnu nagradu potvrđuje napore, ali i rezultate Grada Sarajeva u ovoj oblasti", poručila je gradonačelnica Benjamina Karić.

"Otkako je Grad Sarajevo od 2019. godine nositelj UNESCO titule kreativnog grada filma, količina filmske i TV produkcije u Sarajevu je povećana za 400 posto, a broj gledalaca u kinima se povećao za 100 posto. To su rezultati koje je prepoznao Screen International, uvrstivši Sarajevo na užu listu nominovanih za inaguralne nagrade Global Production", izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Nositelj aplikacije za nagrade Global Production uime Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica Sarajevo grada filma UNESCO-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza