Prvi ciklus studija

ASU prima nove studente glume, šta se traži od kandidata?

29.06.2023. 09:32 / Izvor: N1
ASU

Na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za glumu prima studente prvog ciklusa studija.

Na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za glumu prima studente prvog ciklusa studija. Inače, Odsjek za glumu osnovan je 1981. godine i do sada je ispratio brojne generacije vrhunskih glumaca.

Odsjek za glumu najstariji je odsjek na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Akademija je ispratila četrdeset generacija glumaca, od kojih je većina izgradila bh.kinematografiju.

“Veliki broj potencijalnih kandidata nam dolazi iz zemalja regije. Mi smo univerzalna i unikatna Univezritetska jedinica jer mi na malom broju studenata imamo studente iz cijele regije, od Crne gore, Srbije, Hrvatske… čak i Slovenije. Do sada jedino nismo imali Makedonce”, kazala je Arma Tanović Branković, vanredna profesorica glume.

Akademija scenskih umjetnosti ne zaostaje ni za jednom akademijom ili školom glume u svijetu. U četiri godine, osim svih tehnika glume, studenti uče i brojne druge vještine.

“Prođu se malo klovnovi, pa maske, pantomima, pjevanje, od mjuzikla do tradicionalnog pjevanja, horskog pjevanja, pa se prođu razne vrste plesova, polke, tanga, modernog plesa, baleta, akrobatika, gimnastika, skijanje, plivanje, jahanje, karate, borilačke vještine, scenske borbe”, kazao je Ermin Bravo, profesor glume.

Ove godine se nadaju da će biti prijavljeno između 30 i 50 kandidata a prijemni je već godinama isti i ne razlikuje se mnogo od regije.

“Dakle, radi se o dva monologa i jednoj poeziji koju potencijalni studenti treba da pripreme. Jako je važno da materijali koje studenti biraju da budu lični, njihovi, da imaju neku ličnu motivaciju zbog čega su izabrali te monologe i te zadatke i izvjesnu identifikaciju u radnjama koje rade kroz te monologe koje govore”, dodaje Tanović Branković.

Od kandidata traži prije svega talenat, ali i upornost, motivaciju, disciplinu ali i želju da se bave glumom.

“Tražimo ljude koji su uporni, koji su spremni i na velika odricanja ali i na fenomenalno vrijeme provedeno na studiju, evo kad se vratim u svoje vrijeme studiranja, to je možda od najljepših perioda koje sam doživio u životu”, kaže Bravo.

Bravo je dodao da nakon Akademije mladi glumci imaju priliku raditi i pokazati svoj talenat, a o tome govore i brojne nagrade i priznanja kao i višestruko nagrađivani nastavni kadar.

Osim odsjeka za glumu ove godine Akademija raspisuje konkurs i za produkciju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza