IX zimski salon knjige: Bogata ponuda knjižnih izdanja

17.12.2013. 10:16 / Izvor: Oslobođenje
IX zimski salon knjige: Bogata ponuda knjižnih izdanja

"Na margini" naziv je knjige neobjavljenih eseja Radomira Konstantinovića koja će, po riječima Dragana Markovića, direktora University pressa, do posjetitelja IX zimskog salona knjige stići prije njegova okončanja.

"Na margini" naziv je knjige neobjavljenih eseja Radomira Konstantinovića koja će, po riječima Dragana Markovića, direktora University pressa, do posjetitelja IX zimskog salona knjige stići prije njegova okončanja.

I ova knjiga, kao i drugi naslovi koje su pripremile izdavačke kuće sudionice ove manifestacije, spada u red izdanja koja su posebno pripremljena za ovu prigodu. Treba kazati da knjiga Radomira Konstantinovića "Filozofija palanke" i dalje zanima čitatelje i dostupna je na štandu University pressa za 20 KM.

Stručna literatura

Također u nizu bogate ponude knjižnih izdanja, a radi se o izdavačkoj kući koja je isključivo orijentirana na stručnu literaturu, gdje je prevaga na društvenim i humanističkim znanostima, može se nabaviti i nedavno u Sarajevu predstavljena znanstvena studija "Brak" Marie-Luise Schwarz-Schilling za 15 KM. "Kad Marina Abramović umre" Džejmsa Vestokta staje 60 KM, "Stilistika dramskog diskursa" Marine Katnić-Bakaršić je 20 KM, "Istorija ludila u doba klasicizma" Mišela Fukoa je 50 KM, "Hegelova filozofija prava" Mile Babića 15 KM, "Religija i europske integracije", urednici Ivan Cvitković i Dino Abazović, je 18 KM, "Rat&mir" Borisa Dežulovića 20 KM, "Djetinjstvo u ratu" Jasminka Halilovića 35 KM, "Klinički aspekti hemodijalize", grupa autora: H. Resić, E. Mešić, N. Kukavica i M. Alečković, staje 25 KM, "Atlas arhitekture" I i II Wernera Muellera i Gunthera Vogela su po 60 KM.

Također, na ponudi su i naslovi objavljeni u sklopu Biblioteke XX vek, među kojima su i "I drugi su pjevali o ratu" Muharema Bazdulja (14 KM), "Orijentalizam" Edvarda Saida (20 KM), "Kritika vatrene moći" Teofila Pančića (16 KM)...

Na štandu IK Connectum saznajemo da su prije tri mjeseca objavili "Derviš i smrt" Meše Selimovića (15 KM), a uočavamo i djelo Esada Durakovića "Prolegomena za historiju književnosti orijentalno-islamskoga kruga" (10 KM), Abdulaha Šarčevića "Filozofija i znanost" (10 KM), Nedžada Ibrišimovića "Knjiga Adema Kahrimana" (7 KM), Dževada Karahasana "Sjeme smrti" (II izdanje) koje staje 15 KM, komplet djela Tvrtka Kulenovića staje 105 KM, a pojedinačno djela su dostupna po cijeni od 15 KM. Tu su i naslovi biblioteke Dani dostupni od 3 do 5 KM, a više je no uočljiva cijena po kojoj se nudi Rječnik diplomacije i međunarodnih odnosa (trojezično izdanje: engleski-francuski-bosanski jezik) čija je cijena sa 150 KM snižena na 19,90 KM.

Nova knjiga je iz Podgorice na čijem štandu, među izloženim knjižnim izdanjima uočava se djelo Abdulaha Šarčevića "Filozofija u moderni" (17 KM), Sigmunda Frojda "Kompletan uvod u psihoanalizu" (30 KM), Tomasa Mana "Smrt u Veneciji" (12 KM), Rade Šerbedžije "Do posljednjeg daha" (14 KM), više naslova G. G. Markesa ("O ljubavi i drugim demonima" 13 KM, "Ljubav u doba kolere" 17 KM, "Pukovniku nema ko da piše" 12 KM)...

Druženje i razgovor

Na ovogodišnjem Salonu, koji se do okončanja svakodnevno može posjetiti od 10 do 19 sati, na 62 štanda mogu se naći naslovi oko 200 izdavačkih kuća po prigodnim i za ovu priliku po posebno sniženim cijenama. Među izlagačima dominiraju bh. izdavači i izlagači, zatim po brojnosti slijede oni iz Srbije i nekoliko ih je iz Hrvatske. Realiziraju se i najavljeni događaji, pa je tako u subotu TKD "Šahinpašić" organizirao gostovanje književnice Nure Bazdulj-Hubijar povodom objavljivanja njezina novog romana "Zašto opet plače", a njezino gostovanje proteklo je ne samo u potpisivanju novog naslova, nego i u druženju i razgovoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza