Biblioteka Sarajeva pozajmljuje i elektronske čitače knjiga

09.02.2017. 09:09 / Izvor: Fena
Biblioteka Sarajeva pozajmljuje i elektronske čitače knjiga

Posudba elektronskih čitača knjiga nova je usluga Biblioteke Sarajeva.

Posudba elektronskih čitača knjiga nova je usluga Biblioteke Sarajeva koja će odgovoriti zahtjevima dolazeće generacije korisnika, privrženih novim, digitalnim tehnologijama i formama savremenog doba.

Nabavkom najnovijeg modela elektronskih čitača knjiga "Amazon Kindle" stvoreni su uvjeti za njihovo pozajmljivanje korisnicima, što čini dostupnim čitanje elektronskih knjiga najprije s namjenskih digitalnih platformi, prvenstveno Amazona i sličnih komercijalnih platformi, kao i drugih web stranica koje nude besplatan pristup e-knjigama.

Da bi u Biblioteci Sarajeva, uz posudbu e-čitača, bila moguća i posudba elektronske knjige, zbirke ili čak čitave kolekcije e-knjiga, što bi svakako bio pionirski korak za bh. biblioteke, važan preduvjet je veći angažman bh. izdavačkih kuća u razvoju elektronskog izdavaštva na ovim prostorima.

Također, važan je i dalji razvoj bibliotečke informacijske infrastrukture koja bi trebala omogućiti jednostavno upravljanje ovim digitalnim resursima.

Sve to je neophodno kako bi se optimalno zadovoljila očekivanja i potrebe nove generacije korisnika biblioteke u vremenu informatičko-tehnološke revolucije, smatraju u Javnoj ustanovi "Biblioteka Sarajeva".

Osim što knjige čini neuporedivo pristupačnijim, e-čitač ima i brojne druge prednosti jer može sadržavati i po nekoliko hiljada knjiga, praktičan je za nošenje, ima mogućnost pretvaranja teksta u govor, a koristi i tehnologiju e-papira koja imitira doživljaj tinte na ekranu.

Također, omogućava čitanje na dnevnom svjetlom i nema refleksije na ekranu, olakšava čitanje s obzirom da je veličina slova prilagodljiva, te štite vid i manje zamara oči i u odnosu na klasične knjige.

Korisnici će e-čitače iznajmljivati kao i knjige, na vremenski period od 15 dana, a ova usluga Biblioteke neće se dodatno naplaćivati i obuhvaćena je dosadašnjom članarinom od 15 KM godišnje.

Pozajmljivanje e-čitača od danas će biti moguće u Centralnom odjeljenju (ul. Mis Irbina 4), Odjeljenju "Mak" (ul. Alipašina 6), Odjeljenju "Ćumurija" (ul. Ćumurija 2), kao i u čitaonici Centralnog odjeljenja, saopćeno je iz JU "Biblioteka Sarajeva".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza