Kreševljaković: I ovogodišnji MESS ostao vjeran sebi i svojoj tradiciji

07.10.2018. 11:19 / Izvor: Fena
Kreševljaković: I ovogodišnji MESS ostao vjeran sebi i svojoj tradiciji

I ovogodišnji 58. internacionalni teatarski festival MESS ostao je vjeran sebi i svojoj tradiciji, a to mi se čini najvažnijim.

I ovogodišnji 58. internacionalni teatarski festival MESS ostao je vjeran sebi i svojoj tradiciji, a to mi se čini najvažnijim. Teme kojima se bavio, a rekao bih teme kojima se bavi teatar, jesu one s kojim se susrećemo svakodnevno - ocijenio je za Fenu direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Festival MESS završen je sinoć dodjelom nagrada, a u teatru je i ovaj put ostavio značajan trag otvarajući brojna pitanja društvenog angažmana, poput odnosa prema porodici, rata, ropstva, uništenja kulturno-historijskog naslijeđa.

Kreševljaković podvlači da je teatar refeksija svijeta u kojem živimo, naglasivši općenito važnost potrebe za komunikacijom, u čemu su ove godine posebno ponosni na preteći program - MESS Forume gdje su neke od tema iz predstva artikulirane i kroz razgovor sa akterima predstava i drugim javnim radnicima i intelektualcima.

"Posjećenost ovih programa kao i samih predstava možda je najbolji pokazatelj općenito interesa za teme kojima smo se bavili. Ako je pitanje da li teatar i festivali mogu nešto spektakularno promijeniti u društvu, odgovor je da ne mogu, ali mogu promijeniti pojedinca...Takva promjena je prvi korak ka nekoj ljepšoj slici svijeta od ove u kojoj danas živimo",smatra on.

Komentirajući mogućnost kulturnih djelatnika da utiču na svijest pojedinaca te da li smiju posustati u svojoj borbi i angažmanu u kritikovanju loših pojava savremenog društva, mišljenja je da je to u biti njihova obaveza.

"I kada bi posustali u tim, ako hoćete i utopijskim vjerovanjima, onda ne bi bili umjetnici niti kulturni radnici...Umjetnici i kulturni radnici po definiciji moraju biti savjest društva", mišljenja je Kreševljaković.

Odzivom publike i ovogodišnjim festivalskim izdanjem općenito direktor MESS-a je veoma zadovoljan, ocjenjujući da je ovo bio jedan od boljih festivala u posljednjih deset godina i programski, ali i svakom drugom pogledu.

"Svakako bih se zahvalio selektorima na zaista fantastičnoj programaciji, ali i svima onima koji su pomogli da ovogodišnji MESS zaista bude pravi teatarski praznik", zaključio je za Fenu Kreševljaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza