Predstavnici institucija kulture poručuju "Rad nam je ugrožen"

06.10.2020. 12:40 / Izvor: Fena
Predstavnici institucija kulture poručuju 'Rad nam je ugrožen'

Nakon što je Skupština KS-a, donijela odluku o moratoriju predstavnici institucija kulture kažu da im je rad ugrožen.

Direktori sarajevskih teatara danas su uputili apel zastupnicima Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da pod hitno revidiraju zaključke kojima se uvodi moratorij na ugovore na određeno, ali i neformiranje nadzornog odbora u tim kulturnim institucijama.

Na hitnoj konferenciji za medije danas su direktori sarajevskih teatara Emir Hadžihafizbegović, Ismir Fazlić, Aleš Kurt, Adnan Džindo, Dario Vučić, Nihad Kreševljaković, Samir Lokvančić i Izudin Bajrović, kazali da se spomenutim zaključkom zabranjuje rad institucija kulture.

Podsjećaju da se zaključcima Skupštine KS zabranjuje rad i angažman na privremenim i povremenim poslovima, te institucije ostaju bez upravnih odbora, zabranjuje se rad ugovorom o djelu, autorski honorari, kao i bilo kakvo potpisivanje ugovora sa saradnicima na predstavama.

"Šokirani smo da se ovako neselektivno donio jedan zaključak i duboko vjerujemo da se radi o previdu. Stoga, mi direktori sarajevskih teatara upućujemo javni apel da se zaključak Skupštine KS pod hitno revidira i da se naše institucije izuzmu iz zaključka. U protivnom, naš dalji rad bi bio nezakonit i mi već danas radimo nelegalno", istaknuto je u apelu.

Rečeno je da su uprkos brojnim problemima sa kojima se institucije kulture kontinuirano suočavaju već 25 godina, nedostatak kadrova, siromašni budžet, ipak iznjedrile velika imena po kojima su BiH i Sarajevo prepoznatljivi u svijetu.

"Problemi u našim institucijama generiraju se od samog prestanka agresije na BiH. Sistemska atrofija rada u našim institucijama dovela je sve nas u jednu 'beketovsku situaciju'. Mi ne samo da nemamo dovoljno sredstava za naš finalni proizvod koji se zove predstava, nego radimo u prepolovljenoj sistematizaciji, što se vrlo egzaktno može dokazati", istaknuto je danas na konferenciji.

Stoga, direktori sarajevskih teatara: Narodnog pozorišta, Kamernog teatra, Pozorišta mladih Sarajevo, SARTR-a, Baleta, Opere i Filharmonije NP Sarajevo te MESS-a predložili su hitnu izmjenu zaključka i "to na način da te institucije dodaju u zaključku onim koje su zastupnici Skupštine KS naveli u tački 3. tog zaključka, čime bi se, duboko vjerujemo, nenamjerna nepravda unutar skupštinskog odlučivanja prema našim institucijama ispravila".

Podršku direktorima sarajevskih teatara dao je ministar  kulture i sporta KS Kenan Alikadić, koji je kazao da će učiniti sve da se nađe rješenje te skupštinski zaključak povuče i revidira. Svrhu tih zaključaka sam ne vidi, kao ni da se ustrajava na uništenju kulture koja je preživjela agresiju na BiH.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti