Projekcijom dokumentarnog filma "Saraj'vo" počeo Festival "balKam"

03.11.2018. 08:48 / Izvor: Fena
Projekcijom dokumentarnog filma 'Saraj'vo' počeo Festival 'balKam'

Festival "balKam" prilika je za okupljanje snimatelja i autora iz regije, razmjenu iskustava i razgovore o uslovima rada, profesionalnim izazovima i postignućima.

Projekcijom dokumentarnog filma "Saraj'vo" u režiji Mustafe Mustafića u petak je u Ljubljani počeo prvi Festival asocijacija snimatelja s teritorije bivše Jugoslavije "balKam".

Festival će trajati do 5. novembra, a okupit će asocijacije snimatelja iz BiH (ASBiH), Hrvatske (HFS), Makedonije (MSC), Slovenije (ZFS) i Srbije (SAS), uz podršku IMAGO – svjetske federacije snimatelja.

Na Festivalu će biti prikazani dugometražni, kratki i dokumentarni filmovi koje su nominirale asocijacije snimatelja iz svake zemlje, a prema ocjeni svojih članova pokazali su izvrsnost u sferi filmske fotografije u posljednje dvije godine.

Festival "balKam" prilika je za okupljanje snimatelja i autora iz regije, razmjenu iskustava i razgovore o uslovima rada, profesionalnim izazovima i postignućima.

Pored ostalih, bit će prikazani bosanskohercegovački filmovi "Meso" banjalučkog reditelja Saše Hajdukovića i direktora fotografije Dragana Radetića i Saše Petkovića, te kratki film "Dah" u režiji Ermina Brave i direktora fotografije Eldara Emrića.

Dokumentarni film "Saraj'vo", čijom će projekcijom biti otvoren "balKam", autorov je omaž gradu i svjedočanstvo o fragmentu vremena, ali i lična, intimna slika jednog Sarajlije.

Film su, u kontinuitetu od pet godina, snimali Mustafa Mustafić, Almir Đikoli i Faris Dobrača.

Mustafić, koji od 1965. godine radi kao profesionalni filmski snimatelj, na festivalu u Ljubljani predstavit će i knjigu "Miris filmske trake", u kojoj piše o svom životu i profesiji.

Sve filmove iz regije koji će biti prikazani na ljubljanskom festivalu publika će tokom naredne godine moći pogledati u Beogradu, Sarajevu, Skoplju i Zagrebu.

U budućnosti, projekat "balKam" ima namjeru uključiti asocijacije snimatelja iz Crne Gore, Kosova, Grčke, Bugarske i Rumunije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza