Nova Dječija knjiga Sarajevo: Sjećaš li se Doli Bel

05.09.2014. 15:23 / Izvor: eKapija.ba
Nova Dječija knjiga Sarajevo: Sjećaš li se Doli Bel

Trideset i šest beskrajnih sati je prošlo otkako nije vidio Doli Bel, i otkako ona nije vidjela njega...

Priča o mladiću koji odrasta u Sarajevu 60-ih godina, uz dobrog ali bolešljivog oca, i koji biva uvučen u svijet kriminalaca. Oni ga angažuju da sakrije mladu prostitutku i on se zaljubljuje u nju.

"Trideset i šest beskrajnih sati je prošlo otkako nije vidio Doli Bel, i otkako ona nije vidjela njega. Svoje je sate bez nje Sabahudin punio maštom i snom i ona je ponovo bivala uz njega, sasvim stvarna, živa i tjelesna, s podatnošću kakve u javi Sabahudin još nije doslutio. Sada hiti dvorištem između baraka, s dvostrukum doručkom u rukama, i pita se otkuda u njenom plačnom biću snaga da podnese sve ove sate i dane svoje samoće i trpnje. "Kako joj je bilo bez mene" - upitao se u spretnoj hitrini preskačući ljestve. Odgovor je čuo prije nego što joj ugleda brižno napaćeno lice. ..."

O piscu:

Abdulah Sidran (1944, Sarajevo) piše poeziju, prozu i filmske scenarije. Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao je u Sarajevu. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina. Važniji pjesnički naslovi: Šahbaza, Kost i meso, Sarajevska zbirka, Bolest od duše, Sarajevski tabut. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima. (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada, itd.). Abdulah Sidran je jedan od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u eks-jugoslovenskoj kinematografiji (Sjećaš li se Doli Bel, Otac na službenom putu reditelja Emira Kusturice, Kuduz Ademira Kenovića itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza