Nova dječija knjiga kvalitetom se bori protiv konkurencije na bh. tržištu

11.07.2014. 10:38 / Izvor: eKapija.ba
Nova dječija knjiga kvalitetom se bori protiv konkurencije na bh. tržištu
OTVORI GALERIJU

Nova dječija kniga vodi računa da knjiga bude u funkciji intelektualnog, moralnog, radnog ali i estetskog odgoja. Mnogo se polaže na kvalitet i obabir autora, po čemu su i prepoznatljivi.

Zahvaljujući timskom radu i kvalitetu Dječija knjiga - kćerka Bosanske riječi Sarajevo u vrijeme krize za izdavačku djelatnost u našoj zemlji uspjeva opstati na tržištu. Budislav Vojinović, direktor Nove dječije knjige za ekapija.ba kaže kako kuća spada među tri najveća izdavača udžbenika u FBiH, dok sa sa lektirom dominantni.

Priča kako su sve postigli zahvaljujući tome što su na samom početku vodili računa da je knjiga koju dijete čita u funkciji njegovog intelektualnog, moralnog, radnog ali i estetskog odgoja. Veliki pažnju posvetili su i izboru autora, ali i ilustratora, čiji je značaj u susretu sa knjigom od velikog značaja, naročito kod najmanjih čitalaca.

Okupili su najbolja imena i to: Zehru Hubijar, Naidu Vidović, Ljiljanu Mitić-Rorić, Almu Pobrić, Leonarda Valenta...

 "Zahvaljujući našem radu i radosti koja nas ispunjava smo, i pored sveg haosa u kojem živimo i radimo, vrlo uspješni. Ako i dalje budemo imali podršku prosvjetnih radnika - mi se ni ubuduće nemamo čega bojati", poručuje Vojinović, dodajući kako nikada mali, ali skromni tim koji čini manje od deset ljudi nije pokolebala činjenica da se danas sve više knjige kopiraju, kupuju na ulici ili pijaci.

Ono što ovu kuću čini posebnom je i saradnja sa prosvjetnim radnicima i roditeljima kojoj pridaju veliku pažnju.

"Upravo zbog svega ovoga Dječija knjiga je napravila veliki uspjeh. Na tržištu gdje je velika konkurencija pogotovu za osnovnu školu,  Dječija knjiga je izborila svoj dio kolača", kaže Vojinović.

Iz ove kuće nedavno su izašla i dva nova naslova: "Vlak u snijegu" i "Pačija škola". U pripremi je i "Dnevnik Ane Frank". Autorska prava za BiH su već riješena. Uskoro će na tri jezika (bosanskom, engleskom i njemačkom) raditi i redizajn naslova "Sarajevo kroz vrijeme". Planiran je i redizajn "Magarećih godina" te još zanimljivih naslova.

"Radit ćemo i izdanje o bh. piscima, gdje ćemo imati uvid u njihov život, pričat ćemo o tome kako su oni počinjali, radili...", pojašnjava Vojinović.

Kako se bliži početak školske godine, Vojinović kaže kako tim Dječije knjige čeka puno posla. Kad sezona počne prvih 15 dana radit će se svaki dan od jutra do 22 sata. Knjige se kaže moraju isporučiti.

"Za petnaestak dana, koliko otprilike traje najteži dio sezone, mi isporučimo oko 150.000 udžbenika, oko 50 tona, što sve prođe kroz naše ruke. A onda, nakon 'velike' sezone, dolazi 'mala'- povrat neprodatih udžbenika, koje opet treba propustiti kroz ruke: prebrojati, razvrstati, složiti, upakovati, evidentirati…", pojašnjava Vojinović, naglašavajući i kao nakon sezone nema odmora, pripremaju se novi rukopisi za konkurs, ide se na sajmove knjiga, organizuju se susreti autora i nastavnika.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti