Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Objavljen znanstveni rad o istraživanju pećina po Dinaridima

06.06.2020. 10:52 / Izvor: Akta.ba

U publikaciji "Mijatovi dvori" objavljen je znanstveni rad istoimenog speleološkog društva iz Tomislavgrada o istraživanju pećina po Dinaridima, posebno nastalih tijekom ekspedicija Ponor Kovači-izvor Ričine.

Predsjednik Speleološkog društva "Mijatovi dvori" Josip Marković za Fenu je kazao kako je to društvo dosad organiziralo deset međunarodnih speleoloških i znanstveno-istraživačkih ekspedicija na jedinstvenom špiljskom sustavu Ponor Kovači - izvor Ričine koji se nalazi nadomak Tomislavgrada.

"Istraživanja kroz sve te godine organizirana su u okviru više sekcija - speleološke, koja je obuhvatala bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja i znanstvene koja je uz speleološka i biospeleološka, obuhvatala geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja", kazao je Marković.

Po njegovim riječima, znanstvenici svih ovih godine ukazali su na nove vrijednosti u špiljama tomislavgradske općine koja je iznimno bogata podzemnim vodenim površinama, a trenutno broji više od stotine speleoloških objekata.

"Svake godine važnost se daje špilji Dahna - vodećem speleološkom objektu u svijetu. U njoj je dosad prebrojano između 350 i 360 medvjeđih legala što je apsolutni svjetski rekord, jer sljedeća špilja ima oko 50 do 60 legala. U njoj su tijekom zadnje ekspedicije pronađena i medvjeđa brušenja, kosti, zubi pa i cijeli skelet špiljskog medvjeda", naglasio je Marković.

Dodao je da su sva ta istraživanja sabrana u zbornik koji je i predstavljen javnosti, a na njemu je radilo 22 znanstvenika i istraživača.

Osvrćući se na ovaj objavljeni znanstveni rad, Marković je pojasnio da ga je o svemu obavijestila znanstvenica mikrobiologije Najla Baković koja je posebnu zahvalu uputila svim članovima speleološkog društva iz Tomislavgrada za sudjelovanje u istraživanju te objavi veoma značajnog znanstvenog rada tijekom ekspedicije Ponor Kovači-izvor Ričine.

On je istaknuo da među svim istraživanim pećinama ponor Kovači za sada drži prvo mjesto po broju zabilježenih vrsta okućenih ameba (njih dvadeset).

U radu su također objavljeni podaci o novoj vrsti za znanost Centropyxis bipilata koja je pronađena u nekoliko pećina po Hercegovini. Također se spominju i neke druge nove vrste za znanost iz Hercegovine, ali će biti potrebno još istraživanja da ih se opiše. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza