EURO 2020. u rukometu: BiH čeka rivale u debitantskom nastupu

28.06.2019. 11:04 / Izvor: Agencije
EURO 2020. u rukometu: BiH čeka rivale u debitantskom nastupu

Po prvi put u povijesti u ždrijebu će se naći i rukometna reprezentacija BiH, koja će saznati imena rivala u debitantskom nastupu.

Ždrijeb grupa za Europsko prvenstvo za rukometaše, koje će se od 9. do 26. siječnja održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, održat će se danas u Beču sa početkom u 18.45 sati. Po prvi put u povijesti u ždrijebu će se naći i rukometna reprezentacija BiH, koja će saznati imena rivala u debitantskom nastupu.

EURO 2020 bit će prvi na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri tima. Već se zna da će u grupi “A“ biti Hrvatska iz prvog “šešira“, u grupi “B“ domaćin Austrija iz trećeg, u grupi “C“ Njemačka iz drugog, kao i Norveška u grupi “D“, zatim u grupi “E“ Danska iz prvog i Švedska u grupi “F“.

Preostalih 18 reprezentacija bit će žrijebano u petak uvečer. BiH se nalazi u četvrtom “šeširu“ zajedno sa reprezentacijama Poljske, Rusije, Srbije, Ukrajine i Nizozemske. U trećem “šeširu“ predstavnik regiona je Crna Gora, a tu su još već spomenuti domaćin, te Island, Portugal, Švajcarska i Latvija. Drugi “šešir“ uz selekcije Sjeverne Makedonije i Slovenije iz regiona čine još Norveška, Njemačka, Mađarska i Bjelorusija.

U prvom “šeširu“ su, osim Hrvatske, aktualni europski prvak Španjolska, Švedska, Francuska, Danska i Češka.

Bilal Šuman, izbornik bh. rukometaša nedavno je u razgovoru za Agenciju Anadlija istaknuo da bi volio da BiH bude u grupi sa Austrijom, a da ne bi imao ništa protiv i da Bosna i Hercegovina bude svrstana u grupu sa Hrvatskom.

"Evo Austrija je u Beču iz 'šešira' tri, mi da budemo četiri, neka Češka bude jedan i nema veze Srbija, Makedonija ili Crna Gora neka bude 'šešir' dva", kazao je Šuman.

Osim BiH debitanti na Europskom prvenstvu sljedeće godine bit će Latvija i Nizozemska. Prema proceduri žrijeba, koju je objavila Europska rukometna federacija (EHF), prvo će biti izvučene tri reprezentacije iz prvog “šešira“, a onda će slijediti i izvlačenje preostalih reprezentacija iz tri “šešira“ od jačeg ka slabijem. Utakmice prve runde Europskog prvenstva igrat će se u Beču (grupa “A“), Grazu (grupa “B“), Trodnheimu (grupe “C“ i “D“), Malmoeu (grupa “E“) i Goeteborgu (grupa “F“).

Domaćini druge runde natjecanja bit će Beč i Malmoe, a same završnice Stockholm. Vrijedi spomenuti da će se u drugi krug plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest grupa. U drugom krugu će biti formirane nove dvije grupe sa po šest reprezentacija u kojima će igrati svako sa svakim izuzev timova koji su u prvoj fazi igrali u istoj grupi. U polufinale će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije.

Na EURO 2020 će za 18 dana biti odigrano čak 65 utakmica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza