Biciklistička utrka Sarajevo Grand Prix 2015

25.05.2015. 13:36 / Izvor: eKapija.ba
Biciklistička utrka Sarajevo Grand Prix 2015

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo će 14. juna ove godine ponovno biti domaćini biciklističke utrke Sarajevo Grand Prix 2015.

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo će 14. juna ove godine ponovno biti domaćini biciklističke utrke Sarajevo Grand Prix 2015. Povodom održavanja ovog vrhunskog sportskog događaja u petak je u prostorijama Grada Sarajeva održana je prva press konferencija.

"Za nas je bilo neupitno prihvatanje partnerstva u organizaciji ove manifestacije, jer želimo da ona postane tradicionalna. Odlukom gradonačelnika Ive Komšića i njegovih saradnika Grad Sarajevo će staviti potrebne kadrovske, finansijske i sve druge resurse u svrhu podrške ovoj manifestaciji. Unatoč skromnom Budžetu, Grad je izdvojio 10.000 KM", istaknuo je Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnika Sarajeva, te pozvao sve građane, pogotovo mlade, da u što većem broju učestvuju u ovoj utrci.

 Nenad Samardžija, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, naglasio je da je dobio obećanje od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da će lično učestvovati u ovom projektu.

"Sarajevo Grand Prix je jedna od važnijih manifestacija u kojoj su partneri gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo. Ovo je druga godina zaredom kako Grad Istočno Sarajevo podržava ovaj sportski događaj. Mi ćemo i u narednim godinama i u skladu sa finansijskim mogućnostima podržavati ovakve i slične projekte", kazao je Samardžija te naglasio da je cilj ovog događaja popularizacija sporta i afirmacija biciklizma na ovim prostorima.

Prema riječima Zlatka Berbića, predsjednika Biciklističkog saveza BiH. Sarajevo Grand Prix 2015 je jedan kompleksan događaj koji ima dva segmenta. Prvi je sportski, uvršten u UCI kalendar i okupit će 150 biciklista iz preko 20 zemalja svijeta. Start je ispred zgrade Skupštine Grada Istočno Sarajevo, završava ispred Sarajevo City Centra, kruži pet krugova u zatvorenom gradu, od Baščaršije do Trga BiH. Biciklisti će u okviru ove utrke preći 150 km. TVBIH je generalni medijski pokrovitelj.

"Paraleno sa sportskim dijelom, vozit će se i rekreativna utrka. Biciklistički savez BIH je odlučio da pozove veliki broj mladih rekreativaca da nam se prudruže da zajedno oko Sarajeva napravimo jedno veliko srce, i tako oboriti Guinnissov rekord u najdužoj liniji biciklista na svijetu. Očekujemo oko 5.000 biciklista u rekreativnoj vožnji. Svi koji žele, mogu se prijaviti na www.sarajevograndprix.com."

Berbić je dodao da je ovaj projekat veliki izazov i predstavlja novu optimističnu sliku Sarajeva koji, osim sportskog ima i turistički značaj. "Tome će još više doprinijeti i biciklistička staza, čiju je izgradnju inicirao Grad Sarajevo", kazao je Berbić.

Na današnjoj press konferenciji je prvi put prikazan i novi najavni video spot za Sarajevo Grand Prix 2015. sa glumcem Enisom Bešlagićem kao zaštitnim licem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza