Sarajevski biciklisti oborili Guinnessov rekord

19.01.2016. 15:12 / Izvor: Akta.ba
Sarajevski biciklisti oborili Guinnessov rekord

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH, Zlatko Berbić, uručio je danas gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću certifikat o oborenom Guinnissovom rekordu u najdužoj liniji biciklista na svijetu.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH, Zlatko Berbić, uručio je danas gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću certifikat o oborenom Guinnissovom rekordu u najdužoj liniji biciklista na svijetu. Rekord je oboren u okviru biciklističke utrke "Sarajevo Grand Prix 2015" održane u junu prošle godine čiji su domaćini bili gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo.

"Želim se zahvaliti gradonačelniku Komšiću i Gradu Sarajevu što su svojom podrškom omogućili biciklistima da povodom 20. godina od Daytona obore Guinnissov rekord", istakao je Berbić, te dodao da je na start utrke ispred zgrade Skupštine Grada Istočno Sarajevo pristiglo oko 1.300 registriranih polaznika, da bi na kraju, skupina od 984 biciklista rekreativca došla na cilj ispred Sarajevo City Centra i oborila rekord.

"Bez podrške Gradske uprave Grada Sarajeva ne bi se stvorila prilika da se doživi biciklizam ne samo kao sport, već kao rekreacija i način promišljanja. Tome će još više doprinijeti i biciklistička staza, čiju je izgradnju inicirao Grad Sarajevo", naglasio je Berbić te dodao da će se izgradnjom Trebevićke žičare, koja će imati nosače za bicikla omogućiti da se na jednom od narednih utrka „Sarajevo Grand Prixa“ napravi još veći krug preko Trebevića do Bjelašnice, odnosno oko grada i tek tada će turistički kapacitet biti upotpunjen.

Posljednji rekord u broju biciklista oboren je 2010. godine u Kaliforniji kada je bilo prijavljeno 1300 biciklista, a kroz cilj ih je prošlo 916.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza