Vinska galerija Vukoje: Knjiga kao mamac za ljubitelje božanske kapljice

19.08.2020. 09:48 / Izvor: Nezavisne novine
Vinska galerija Vukoje: Knjiga kao mamac za ljubitelje božanske kapljice

Vinski novinar, publicista i putopisac iz Osijeka Željko Garmaz promovisao je, na Četvrom salonu žilavke u Vinskoj galeriji Vukoje, svoju knjigu koju je, putujući po BiH i probajući njena vina.

Vinski novinar, publicista i putopisac iz Osijeka Željko Garmaz promovisao je, na Četvrom salonu žilavke u Vinskoj galeriji Vukoje, svoju knjigu koju je, putujući po BiH i probajući njena vina, nazvao jednostavno "Vinskim pričama Bosne i Hercegovine".

U pitanju je njegova četvrta knjiga o vinima ove regije, jer je, kako je objasnio na  promociji, prethodne tri napisao takođe o vinima, ali onim iz drugih podneblja regiona.

"Ovo je knjiga na koju sam možda i najponosniji, jer smatram da je ona možda i moja najbolja knjiga do sada, u kojoj sam sublimirao i mnoga znanja i iskustva o ovdašnjim vinima koja sam povezao i uporedio sa prethodnim vinskim iskustvima, a ako vam kažem da je moje prethodno djelo „Vinske priče Istre i Kvarnera“, objavljeno prošle godine, imalo uzvrstan uspjeh, onda bi i ovo trebalo biti barem jednako dobro", kazao je Garmaz.

Podsjetivši da je knjigu o kvarnerskim i istarskim vinima u maju ove godine nagradila i ugledna izdavačka kuća Gourmand i to trećim mjestom u konkurenciji najboljih svjetskih knjiga o vinu, autor očekuje da će i ova knjga, ako ništa drugo, ponoviti taj uspjeh ili biti čak i bolja.

"Ono što treba reći jese činjenica da je Bosna i Hercegovina sa ovom knjigom dobila djelo u kojem se može vidjeti kakva sve vina nudi vaša zemlja, kako kotira u vinskom svijetu, a na to možete biti itekako ponosn", dodaje Garmaz.

Napominjući da je zanimljivo i to da je on iz Hrvatske došao u ovu regiju kako bi opisao šta mi imamo u Bosni Hercegovini i čime se možemo ponositi, autor kaže da je njegova želja samo ta da se knjiga pretvori u neku vrstu mamca za sve svjetske ljubitelje božanske kapljice.

"Ovo što vi radite je apsolutno čudo i možete biti ponosni na svoje čudo koje tek sada kroz knjigu otkrivamo", dodao je autor.

Knjiga o vinima BiH sastoji se od 36 priča o ljudima koji su ovu zemlju uvrstili u vinsku kartu svijeta i to 33 direktne vinske priče koje se odnose na naše vinske podrume, dok se tri priče odnose na dizajnere etiketa, kolekcionare vina i tvorce hrane koja se pravi od grožđa.

Pet vinskih priča, na 440 stranica, odnosi se na Bosnu, 5 priča je iz istočne Hercegovine, a 25 priča je iz zapadne Hercegovine.

Potražnja za knjigom, koja je inače u potpunosti kolor izdanje, sa predgovorom čiji je autor književnik Željko Ivanković, a ilustrator naslovne strane Vedran Klemens, već sada je jako velika, a s obzirom da je autor u međuvremenu došao i do novih vinarija, očekuje se i novo, prošireno izdanje. 

Radovan Vukoje, vlasnik „Podruma Vukoje 1982“, očekuje i englesko izdanje ove knjige, što će dati vjetar u leđa promociji i prodaji bh vina u inostranstvu.

"Pred nama je jedno ozbiljno štivo o vinu koje svjedoči o tome da je u Hercegovini pokrenuta prava vinska industrija i to možda i nabitnija, ne samo u Hercegovini već i cijeloj BiH, jer vinarstvo objedinjuje sve aspekte života na Mediteranu ali i šire", navodi Vukoje.

On se nada da će vinari, novim zakonom o vinu, dobiti još veću snagu, ali vinari očekuju i veću potporu od države, koja bi, kako kaže, morala subvencionisati njihov izvoz.

Govoreći o samom „Salonu žilavke“, manifestaciji koja se ove godine odvija u dugačijim okolnostima zbog pandemije korona virusa, Vukoje kaže da je, kada je pokretao manifeataciju, njegova namjera i bila da pokaže šta ona znači i njemu i svim hercegovačkim vinarima.

"Nijedna sorta u bivšoj Jugoslaviji ne posjeduje svoju manifestaciju kao žilavka kod nas, jer je ona to i zaslužila, s obzirom da se zna da je sa nama ovdje još od Rimljana, a Austrougari su za nju mnogo učinili, tako da se i mi trudimo pronositi njenu slavu, pa ja lično smatram da ona zastava hercegovačkog vinarstva, odnosno, Hercegovac zarobljen u boci", bio je slikovit Radovan Vukoje.

Žilavka je, prema njegovom mišljenju, najvažnija stvar koju posjeduju vinari Hercegovine, jer je ona personifikacija ljudi ovog podneblja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza