Volonteri podržali akciju održavanja Via Dinarica staze na Čvrsnici

06.09.2020. 11:00 / Izvor: Akta.ba
Volonteri podržali akciju održavanja Via Dinarica staze na Čvrsnici

Via Dinarica je projekat prepoznat kao značajan doprinos održivom ekonomskom razvoju, uz očuvanje okoliša i poštivanje sociokulturne raznolikosti i autentičnosti zajednica.

U subotu, 5. 9. 2020. godine, ambasador Italije Nicola Minasi i Peter Cronin, direktor Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH pridružili su se volonterskoj akciji održavanja planinarske staze na planini Čvrsnici u okviru projekta Via Dinarica, koju je organizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) skupa sa članovima Hrvatskog planinarskog društva Prenj 1933 iz Mostara i Planinarskog društva Plasa iz Jablanice.

Via Dinarica je avanturističko-planinarska ruta koja se proteže duž zapadnog Balkana, čiji je cilj povezati zemlje i zajednice dinarskih Alpi stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude.

Via Dinarica promoviše aktivni turizam u prirodi i nudi izuzetan sadržaj domaćim posjetiocima u vrijeme drastičnog smanjenja prihoda od turizma koje je uzrokovala pandemija COVID-19.

Zbog toga je Via Dinarica projekat prepoznat kao značajan doprinos održivom ekonomskom razvoju, uz očuvanje okoliša i poštivanje sociokulturne raznolikosti i autentičnosti zajednica.

Kao turistička inicijativa temeljena na prirodi, Via Dinarica nudi posjetiteljima priliku da slobodno vrijeme provedu u zdravom okruženju gdje je moguće održavati fizičku distancu i istovremeno posjetiti zanimljiva prirodna, kulturna i povijesna turistička mjesta.

Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH redovno sudjeluje i podržava sve volonterske akcije na Via Dinarici, koje uključuju koristan društveni rad i očuvanje okoliša: "Via Dinarica nam nudi prirodno i zdravo okruženje, koje nam je u ovom vremenu potrebno više nego ikada. Stoga je važno sačuvati i održavati sve što nam priroda tako velikodušno daje."

Također, predstavnici USAID-a, među kojima i Peter Cronin, direktor Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH, podržali su ovu akciju radeći na održavanju staze: "Drago mi je što danas mogu uživati u ovoj predivnom prirodnom okruženju a ujedno doprinijeti održavanju staza Via Dinarice. Ovo je praktičan primjer kako slobodno vrijeme možete provesti na jedinstvenom i atraktivnom turističkom mjestu i istovremeno podržati razvojne mogućnosti lokalnih biznisa na stazama Via Dinarica."

Volonteri su na ovaj način doprinijeli sigurnom i potpunom doživljaju prirodnog okruženja u blizini Mostara i Jablanice, koju planinari, izletnici i turisti rado posjećuju. 

 

Planina Čvrsnica obiluje planinarskim stazama i putevima a volonteri iz svih planinarskih društava, koja provode aktivnosti na Čvrsnici, konstantno rade na njihovom obilježavanju i održavanju.

Via Dinarica unapređuje prilike za privredni razvoj u Bosni i Hercegovini kroz podsticanje održivog razvoja turizma u prirodi.

Via Dinarica povezuje gradove i ruralne zajednice u regiji, podiže svijest o dobroj poslovnoj praksi i zaštiti životne sredine i razvija turističku ponudu temeljenu na jedinstvenim prirodnim ljepotama, tradicionalnim proizvodima i kulturno-istorijskoj baštini.

Prepoznavši potencijal inicijative, Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) i USAID, zajedno s partnerima – Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, odlučili su podržati projekat Via Dinarica koji implementira UNDP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza