Madeira: Otok s nevjerovatnim krajolikom i suncem okupanim plažama

31.03.2021. 10:52 / Izvor: 24sata
Madeira: Otok s nevjerovatnim krajolikom i suncem okupanim plažama

Smješten u Atlantskom oceanu, oko 300 kilometara od zapadne obale Maroka, Madeira je autonomni portugalski arhipelag. Glavni otok je malen, ali njegov je teren raznolik

Smješten u Atlantskom oceanu, oko 300 kilometara od zapadne obale Maroka, Madeira je autonomni portugalski arhipelag. Glavni otok (Madeira) je malen, ali njegov je teren raznolik

Otok Madeira u Portugalu je poznat po svojim krajolicima, znanju i legendarnom vinu koje je krasilo stolove američkih Otaca utemeljitelja. Prema legendi, kad su se portugalski istraživači iz 15. stoljeća našli na surovom nizu otoka - manje od tjedan dana plovidbe s Pirenejskog poluotoka - mornari su se povukli na svoje brodove, prestrašeni zubatim zvijerima za koje su zamišljali kako vrebaju u gustim šumama.

 

Pokazalo se da je arhipelag nenaseljen, a njegov najveći otok lišen je obilnog životinjskog svijeta. Ali, tlo je bilo nevjerojatno plodno i ubrzo je postalo laboratorij bogat hranjivim tvarima za eksperimentiranje sa sjemenkama prikupljenim na putovanjima po cijelom svijetu. Sorte grožđa s Mediterana (Malmsey) i kopnenog Portugala (Sercial, Verdelho, Bual) zasađene su uz južnoameričku Jacarandu i polinezijski frangipani u vinogradima koji su skoro prekrili otok.

Istražite zemlju

Smješten u Atlantskom oceanu, oko 300 kilometara od zapadne obale Maroka, Madeira je autonomni portugalski arhipelag. Glavni otok (koji se naziva i Madeira) je malen - samo 56 kilometara dug i 22 kilometara širok - ali njegov je teren raznolik. Suncem okupane plaže ustupaju mjesto šarenilom od banana, šećerne trske i vinograda, a poduprte su i surovim planinama i maglom zavijenom visoravni, Paúl da Serra.

Taj niz otoka stvorili su podmorski vulkani, a njihove strme litice nanizane su levadama, povijesnim kanalima za navodnjavanje koji vode slatku vodu sa sjevera otoka do farmi na jugu. Neke levade prelaze Laurisilvu koja je pod zaštitom UNESCO-a, najveću preživjelu šumu lovora na svijetu. Evolucija biljaka bez grabežljivaca dovela je do golemih verzija koje su nadahnule nekolicinu engleskih prirodoslovaca na poetičnost.

Vodič Gonçalo Vieira iz Madeire Experience od ljepota otoka ističe i veliki vrijes, Madeira borovnicu i drvo đurđevka.

"Ove ogromne papratnjače živi su fosili. Točna ta vrsta pronađena je prije šest milijuna godina", objašnjava. Zvukovi koji se šire kroz zaraslu vegetaciju zapravo je vatroglavi kraljić, sićušna i živahna ptičica. Tu se nalazi i par Madeirskih golubova, još jedne endemske vrste.

Iako je Levada das 25 Fontes možda najpopularnija, postoji više od 2.500 kilometara drugih levada na izbor: jedna od najboljih za pješačenje je između Pico do Arieira i Pico Ruivoa, trećeg najvišeg vrha Madeire. Ovo carstvo na nadmorskoj visini idealno je mjesto za gniježđenje Zinove buradi, jedne od najrjeđih ptica na svijetu. S ove se točke vidika otočna topografija vidi se u punom sjaju - koju morate vidjeti pri izlasku sunca.

Fotografije: Dreams time

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza