Završena prezentacija projekta Via Dinarica u bh. gradovima

05.08.2021. 14:06 / Izvor: Akta.ba
Završena prezentacija projekta Via Dinarica u bh. gradovima

Prezentacijom i uličnim događajem na Trgu Krajine u Banjaluci završila je ovogodišnja posjeta Via Dinarice bosanskohercegovačkim gradovima.

Prezentacijom i uličnim događajem na Trgu Krajine u Banjaluci završila je ovogodišnja posjeta Via Dinarice bosanskohercegovačkim gradovima. Via Dinarica započela je taj putujući sajam u Sarajevu, a potom su se nizali događaji u Zenici, Tuzli, Bijeljini i Mostaru i Banjaluci.

Sajam je zamišljen i ostvaren kao putujuća instalacija kojom se nastoje predstaviti atrakcije Via Dinarice, njena bogatstva, korisnici i seoska domaćinstva Bosne i Hercegovine koje na njenim stazama nude usluge.

Piramidalna instalacija, simbol planine i turističkih lokacija ispričala je posjetiocima priču o tri staze Via Dinarice koje prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu - bijeloj, zelenoj i plavoj.

Voditelji događaja su posjetioce upoznali o značaju sve tri staze, a svi prisutni su u toku trajanja programa, mogli pronaći nešto što ih interesuje i što bi voljeli doživjeti na ovim stazama.

Posjetioci su mogli skenirati QR kodove koji su se nalazili na tri etape instalacije, na ekranima i interaktivnim kockama i tako dobiti direktne informacije o interesantnim lokacijama, korisnicima i partnerima Via Dinarice.

Na događajima su učestvovali predstavnici partnerskih općina i gradova, međunarodnih organizacija i UNDP BiH tima projekta Via Dinarice kao i korisnici, odnosno mali privrednici i domaćinstva te nevladine organizacije koje su predstavile svoju ponudu.

Posjetioci događaja u svim gradovima su mogli sudjelovati u takmičenjima na licu mjesta, kvizovima i zabavnim igrama, fotografisati se na “vrhu planine” kod Hajdučkih vrata i osvojiti vrijedne nagrade (ruksake, štapove ali i odmor ili avanturu na nekoj od destinacija).

Posjetioci su se mogli upoznati o atraktivnim destinacijama u Bosni i Hercegovini na kojima mogu provesti vikende ili odmor, uživati u raftingu, biciklizmu, planinarenju, šetnji ili se jednostavno prepustiti užicima domaće kuhinje i zdrave hrane.

Korisnici iz Banjalučke regije imali su priliku na završnom događaju prezentirati svoje ponude i aktivnosti na unaprjeđenju turističkih potencijala.

Događaji u šest gradova BiH su bili značajni za stanovništvo BiH, ali i za partnerske općine i korisnike koji su predstavili svoje projekte u okviru projekta Via Dinarica uključujući i one koji su trenutno u realizaciji. Via Dinaricu krase prirodna bogatstva, ali ljepotama staza doprinijela su planinarska društva, domovi, penjački, veslački i klubovi ekstremnih sportova, udruženja i mali biznisi.

Dok je Via Dinarica obilazila šest gradova, zainteresovani građani koji nisu bili u mogućnosti posjetiti događaje, mogli su ih pratiti uživo putem FB i učestvovati u online takmičenju na društvenim mrežama, te osvojiti neki od aranžmana i uživati u svemu što domaći turizam nudi - u prirodnim ljepotama, tradicionalnom načinu života, jedinstvenom kulturnom naslijeđu i lokalnoj kuhinji.

Projekt Via Dinarice implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, finansijski podržava Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj i Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije.

Projekt se provodi u saradnji sa domaćim partnerima - Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine,  Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma koje i finansijski podržava Via Dinaricu, te lokalnim vlastima, nevladinim i privatnim sektorom aktivnim u turizmu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza