Rafting na Vrbasu kao sportski i turistički brend Banja Luke

13.09.2021. 09:03 / Izvor: N1
Rafting na Vrbasu kao sportski i turistički brend Banja Luke

Peta turistička rafting regata održana je na Vrbasu, a akcenat je bio na bezbjednosti sportova na vodi.

Peta turistička rafting regata održana je na Vrbasu, a akcenat je bio na bezbjednosti sportova na vodi.

Učestvovali su građana, ali i sportisti te novinari iz Banjaluke, Jajca, Novog Grada.

Sve aktivnosti u vezi sa ovogodišnjom turističkom regatom spadaju u pripreme za predstojeće Svjetsko prvenstvo u raftingu, kojem će Banjaluka biti domaćin 2023. godine.

Nedjelju su na vodi, ili uz nju proveli i banjalučki političari. Ipak Draško Stanivuković i Mladen Ilić nisu se našli u istom čamcu, ipak kažu biće prilike za veslati “nizvodno”.

"Moja parola u životu je da kada čovjek nešto iskusi i osjeti, spozna ljepotu i čar nečega. Tek onda ako se bavi poslom kao što je politika može da ima veći senzibilitet da u to ulaže, da to razumije i da ljude koji se strastveno bave tim u potpunosti podrži", rekao je gradonačlenik Banjaluke Draško Stanivuković.

"Uživao sam, upoznao sam se dodatno sa procedurama u ovom sportu i već preko deceniju nema godine a da se bar par puta ne spustim Vrbasom", naveo je, ističući da je Vrbas i obaveza i dužnost svih nas da vodimo računa o njemu kao jednom od simbola grada.

Projekat započeo kao ekološki

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Mladen Ilić u izjavi medijima kazao je da je ovaj projekat započeo kao ekološki u okviru kojeg je ranijih godina čišćeno korito rijeke Vrbas, od Krupe na Vrbasu pa sve do Kanjona.

"Ove godine evo u nešto drugačijoj formi, kao turistički da dodatno pojasnimo šta sve čini rafting koji je jedan od simbola Banja Luke", naveo je on.

Izrazio je uvjerenje da će se ovaj sport nastaviti razvijati i u narednom periodu.

"Imamo jednu takvu priliku, Svjetsko prvenstvo u raftingu 2023. godine i u takvom projektu svi zajedno moramo pokazati jedinstvo", kazao je Ilić.

Svi treba da shvate značaj Vrbasa

U ime organizatora regate – RK „Kanjon“ Aleksandar Pastir poručio je da svi treba da shvate značaj Vrbasa i da se zajedno ide u pravcu zaštite ove rijeke.

Govoreći o Svjetskom prvenstvu 2023. godine, Pastir je najavio preko 100 timova, ističući da svi žele da dođu u Banjaluku.

"Ono što je nama bitno jeste da promovišemo bezbjedan rafting, kao što smo danas, da što više građana ode na vodu i da zna kako se koristi oprema", istakao je on.

Ovogodišnjoj regati je prethodila obuka skipera, a jedan od polaznika Anđela Vranješ iz RK „Kanjon“ ističe da je do sada na obuci prošla teoretski dio, koji se prije svega odnosi na značaj bezbjednosti na vodi.

"Učili smo i o načinima veslanja, te o sportskom i turističkom dijelu raftinga. Samim tim što sam odrasla na Vrbasu sve mi je to jako zanimljivo", zaključila je Vranješ.

Fotografija: N1

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza