Stolačka tarča, duh srednjovjekovne Bosne

23.05.2022. 10:33 / Izvor: N1
Stolačka tarča

U Stocu je završen dvodnevni srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča". U starom gradu Vidoški posjetioci su mogli doživjeti BiH iz perioda srednjeg vijeka.

U Stocu je završen dvodnevni srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča". U starom gradu Vidoški posjetioci su mogli doživjeti BiH iz perioda srednjeg vijeka.

Poseban ambijent tvrđave Vidoški, koja se prvi put spominje u 15. stoljeću kao posjed vladara Humske zemlje hercega Stjepana Kosače, na dva dana je znatiželjne građane i turiste vratio nekoliko stoljeća unazad.

Posebne nošnje, vitezovi, vlastela, vladari, streličarstvo, bacanje sjekire, ples, grbovnici, motivi i zastave, udahnuli su ambijentu dašak bosanskog kraljevstva.

“Ovo je sedma Stolačka tarča. Što se tiče programa, iz godine u godinu to poboljšavamo. Trudimo se da dovedemo neke nove skupine, da ponudimo publici zanimljivosti. Ove godine smo se bazirali na najmlađe, na djecu. Imali smo djecu iz stolačkog vrtića, dali smo im priliku za plesnu tačku. Ovo što Stolac ima, nema puno većih gradova. Manifestacija je specifična, nije jedina u BiH, ali je najbolja”, kaže Anđelko Šutalo, predsjednik Povijesne postrojbe vitezovi herceg Stjepana Kosače iz Stoca.

Posebnu pažnju posjetilaca privukao je, izgledom podsjeća na vikinga, a tako se i predstavlja, Stipe Pleić Flick iz Duvna. Ručno izrađuje ukrašene sjekire i mačeve, i za sebe kaže da je jedini viking u BiH. Zainteresovane na Stolačkoj tarči podučavao je bacanju sjekire.

“Već tradicionalno, četvrti, peti put organiziram radionicu sjekira na ‘tarči’. Zanimljivo je, super je! Posjećenost je fenomenalna. Svi koji žele se mogu okušati u bacanju sjekira”, govori Flick.

Najmlađi su imali priliku gledati pozorišne predstave na otvorenom, borbe vitezova koje se zovu Božiji sud, potezanje konopa, učiti glagoljicu, te učestvovati u maloj radionici keramike.

Između ovih događaja, prisutne je zabavljao muzički sastav Holloenek Hungarica iz Mađarske koji je svirao srednjovjekovne melodije.

Organizatori ovogodišnje Stolačke tarče bili su Povijesna postrojba vitezovi herceg Stjepana Kosače iz Stoca, grad Stolac, Vlada HNK i Javna ustanova za promociju i razvoj turizma Radimlja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza