Šta turistima nudi Bihać?

13.06.2022. 11:23 / Izvor: N1
Bihać

O turizmu se sve više priča, s obzirom na poskupljenja, sve više o lokalnom. Velika su očekivanja u Bihaću.

O turizmu se sve više priča, s obzirom na poskupljenja, sve više o lokalnom. Velika su očekivanja u Bihaću.

Plan za aktivan odmor najlakše kvari kiša. Obilazak ljepota Bihaća uz kišobran se čini težom, ali ne i za Muniru Bišćević. Iz rodnog grada otišla je prije 50-ak godina, a sada mu se vraća iz Norveške kao turista.

"Slikam, idem i slikam i nosim sa sobom. Nosim i u srcu i u telefonu. – Čak i kad su ovako kišni dani? – Ništa meni to ne smeta, ima sve svoj šarm", navela je Bišćević.

Oni sumnjičavi spas od, uglavnom, kratkotrajne proljećnje kiše, mogu potražiti u zatvorenom. Boje i tonovi u izložbenom salonu kantonalnog muzeja razbijaju sivilo. Halide Ejmrić u svoj grad donijela je duh dalekog istoka kroz ručni rad i umjetničku keramiku.

"Ovo su male posudice koje se zovu Hagi, a Hagi je jedan grad u Japanu. U vrijeme ratnih dešavanja između Japana i Koreje svi majstori keramike su bili zarobljeni i prebačeni u taj grad. I radili su te male posudice iz kojih i dan danas japanci piju čaj”, rekla je Halida Ejmrić, dizajnerka umjetničke keramike.

A iz njih je, kaže nam Halida, moguće piti i kafu. Turisti kojih je Bihać pun predah traže u šoljici “domaćice” dok sabiru utiske prikupljene na kulturnim dešavanjima, aktivnostima na Uni, biciklizmu, planinarenju. Bihać nudi sve vidove odmora, turistima kojih je sve više.

“U nekom postotku od 50% to su domaći turisti, dakle naši iz Bosne i Hercegovine, što nekako daje na znanje da Bosanci i Hercegovci svoju priliku za odmor i istraživanje pronalaze u našem gradu, a pored toga ostatak otpada na zemlje regiona, Saudijsku Arabiju, Austriju, Češku, Njemačku, Belgiju”, kazao je Mehmed Mahmutović, iz Turističke zajednice Grada Bihaća .

Svi oni nakon obilaska užeg jezgra grada upoznavanja sa legendama i istorijom, tišinu i mir traže u okolini Bihaća.

Priroda je prema Bihaću bila toliko izdašna da utisak ne mogu pokvariti ni kišni dani poput ovoga. Ako smo mi iz Bosne i Hercegovine nešto dali svijetu onda bi to definitivno bio ćejf. I u tome treba uživati. U miru, tišini, zvuku prirode i svim mogućim nijansama zelene.

A to nude Japodski otoci. Pet ada na Uni čak i u tmurne dane oaza su mira ili prilika za uzbudljiv rafting. U upravi kompleksa koje na raspolaganju ima 60-ak ležajeva nadaju se brojevima iz predpandemijskog perioda.

“Kada bi se 2019. ponovila ja vjerujem da bi svi ugostitelji i osobe koje se bave turizmom bili jako sretni. Mada čovjek uvijek teži većem broju turista, tako da se nadam da ćemo prevazići 2019”, rekla je Manuela Sušnjar, menadžer prodaje na Japadskim otocima.

Ako je suditi po proljeću ti rekordi će i biti oboreni. U prvih pet mjeseci jesu, kaže direktor Nacionalnog parka Una koje ovih dana nudi još jednu turističku atrakciju – holivudski filmski set na Štrbačkom buku.

“Za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na prvih pet mjeseci rekordne 2019. godine Nacionalni park Una bilježi povećanje od 30% tako da u stvari se nadam da će se to tako nastaviti i u ovom mjesecu, u sedmom i osmom i naravno do kraja godine”, rekao je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Koja bi za Bihać trebala biti nikad bolja – sunce nakon tmurnih oblaka koji su u grad na Uni došli prvo sa mihrantskom krizom, a onda sa pandemijom.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza