EuroVelo: Biciklističkim rutama povezati region

28.09.2022. 11:30 / Izvor: Akta.ba
EuroVelo

U sklopu projekta “Promovisanje zelenih staza zapadnog Balkana” preko vikenda je održan okrugli sto o temi uspostavljanja biciklističke EuroVelo rute kroz Bosnu i Hercegovinu.

U sklopu projekta “Promovisanje zelenih staza zapadnog Balkana” preko vikenda je održan okrugli sto o temi uspostavljanja biciklističke EuroVelo rute kroz Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA Mostar.

EuroVelo je mreža od 17 dugih biciklističkih ruta koje povezuju i ujedinjuju cijeli evropski kontinent. Rute mogu koristiti biciklistički turisti, kao i lokalno stanovništvo koje svakodnevno putuje. EuroVelo se trenutno sastoji od 17 staza koje ukupno imaju preko 90.000 km biciklističkih ruta.

Obzirom da kroz Bosnu i Hercegovinu trenutno ne prolazi ni jedna od ovih ruta, učesnici su se složili da je potrebno pokrenuti inicijativu za uspostavljanje jedne takve rute, a kao prijedlog je iznesena ideja da se ruta kreće bivšom trasom uskotračne pruge, te da se iskoristi već postojeća Ćiro ruta od Mostara prema Dubrovniku. Na ovaj način biciklistička ruta bivšom trasom uskotračne pruge išla bi od Beograda do Herceg Novog preko Sarajeva i Mostara.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Grada Mostara, Općine Jablanica, razvojne agencije REDAH, biciklističkog saveza BiH, te implementatori projekta Jugo cikling kampanja iz Beograda i Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara. Projekat je finansiran od strane Western Balkan Funda.

U subotu je potom održana i rekreativna biciklijada kojom se željelo promovisati korištenje bicikala kao prevoznog sredstva i učesnicima pokazati zelene staze oko Mostara. Biciklijada je okupila oko 50 biciklista iz cijele Bosne i Hercegovine, a time je ujedno obilježena i evropska sedmica sporta, stoji u saopštenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza