Tajne Ozrena: Planina koja krije rudna i prirodna bogatsva, a pamti i tradiciju

10.10.2022. 13:46 / Izvor: N1
Ozren

Sjever Bosne i Hercegovine, Okolina Doboja, Petrova, Maglaja... Planina Ozren dominira krajolikom, posebno njen najveći vrh Velika Ostravica sa 918 metara nadmorske visine.

Sjever Bosne i Hercegovine, Okolina Doboja, Petrova, Maglaja... Planina Ozren dominira krajolikom, posebno njen najveći vrh Velika Ostravica sa 918 metara nadmorske visine.

Na naizgled divlju prirodu pogled su bacili geolozi, ali i investitori.

Dok se šuška da na Ozrenu ima bakra, nikla, pa i zlata, mještani odlučni da sačuvaju svoj raj.

Stanovništvo je sačuvalo stare običaje, vjerovanja, narodnu medicinu. Branje ljekovite trave ive čak je uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. Posebno se i masovno bere svakog 11.9. na dan obilježavanja Usjekovanja glave sv. Jovana Krstitelja.

Iva je treći element iz Bosne i Hercegovine na ovoj prestižnoj listi čovječanstva. Ranije su zaštićeni Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

“Trava iva, od mrtva pravi živa”, poznata je uzrečica. Gorka je, a samo jedan njen struk u čaju, ili rakiji, ljekovit je.

Dobrobiti planine zna i Radivoje Savić, koji se vratio iz Kanade.

“Da bogdo nisam ni išao. Da sam bio ovdje, da sam imao mogućnosti da ovako nešto postignem ne bih ni išao”, kazao je.

Priča u dahu, dok gostima svog etno domaćinstva pokazuje stari šiš za kafu, a potom i mlin…

“Sirovu kafu sipate, okrećete na vatri, potom meljete, i eto turska kafa, al samo se tako zove, Turska ne proizvodi kafu”, kaže.

Turiste rado upozna sa starim zanatima i predmetima, tradicionalnim drvenim kućama, a domaćici pomaže u spremanju topleg jela za goste.

Za one željne adrenalina, aktivnog odmora, savjet da krenu dvjestotinjak metara dalje. Baza Paraghost na Ozrenu uz profesionalnog paraglajdera, postala je mamac i za ovisnike o adrenalinu. Iz zraka se kažu vidi svijet na dlanu.

Na vrhu Ozrena je i mini zoo vrt, turistički kompleks. Nudi planinarenje, paintball, zip line, paraglajding, kupanje.

A kada se prizemljite istražićete imanje. Grabovo lišće ponesite ako idete kod Frančeska. I lama Franc brani se pljuvanjem.

Ova planinska ljepota bila je minirana ratnih devdesetih. I danas ima zaostallih mina, pa se svim posjetiocima planine preporučuje oprez.

Posebno onim koji bi da istraže pećine ovoga kraja. Među njima najpoznatija – Mokra Megara.

Ekspedicije speleologa i zaljubljenika u prirodu sve su češće. Istraživači iz regiona s namjerom dođu na Ozren.

“Taksonomija jednog taksona Megare nije do kraja istražena, trenutno se vodi kao sinonim jedne vrste koja je pronađena u Bugarskoj. Do sada nije temeljno istraživana ova pećina…Izazov je, čuli smo da ima vode u pećini, istraživanje je malo otežano, fauna je reducirana”, kazao je Marijan Komnenov, istraživač iz Sjeverne Makedonije.

Stvarno je izazov ovdje, šta sve može da se nađe. Čuo sam da je ovo izolovani krš. Mogu se naći neki endemski oblici života koji mogu živjeti samo u ovoj pećini.

Šišmiši, pauci, insekti, šta sve krije utroba ovdašnje zemlje:

Biologija pećine nije istraživana stotinu godina, još od vremena Austro-ugarske. Ako bi se istražila, Megara bi na koncu mogla postati dostupna i turistima.

Da, u pećini je i vodopad, manji, ali vrlo izazovan. Do 2021.godine, na njenom ulazu bilo je i mina. Danas je taj dio bezbjedan.

Zaštićeni park prirode trebao bi postati jedan dio Ozrena.

Planine koja krije rudna, prirodna bogatsva, pamti tradiciju, a čiji ljudi sebe nazivaju nazivaju “čuvarima Ozrena”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza