Prevladana dvogodišnja kriza

Zlatna godina za Nacionalni park "Una", očarao i ekipu iz Hollywooda

11.01.2023. 08:17 / Izvor: Nezavisne novine
turizam

Po broju posjeta protekla godina bila je rekordna kada je riječ o Nacionalnom parku "Una" kod Bihaća, pa je zabilježeno 128.000 posjetilaca, što je više nego u 2019. godini, koja je do sada bila rekordna.

Po broju posjeta protekla godina bila je rekordna kada je riječ o Nacionalnom parku "Una" kod Bihaća, pa je zabilježeno 128.000 posjetilaca, što je više nego u 2019. godini, koja je do sada bila rekordna.

Ovo je potvrdio Amarildo Mulić, direktor istoimenog preduzeća, istakavši kako je na ovaj način u potpunosti prevladana dvogodišnja kriza izazvana efektima pandemije virusa korona.

"Kroz mnogobrojne efekte postali smo generator razvoja turizma na području Unsko-sanskog kantona, te učinili čitav ovaj prostor prepoznatljivim. Mnogima smo otvorili ekonomske šanse za razvoj vlastitih biznisa, prije svega lokalnom stanovništvu", kaže Mulić.

Prema njegovim riječima, Nacionalni park "Una" je vremenom postao prepoznatljiv brend, a dokaz tome je i prošlogodišnji boravak holivudske filmske ekipe koja je više sedmica na rijeci Uni snimala kadrove za visokobudžetski igrani film "Divlja rijeka".

"Prvobitna zamisao je bila da snime samo par scena na ovome području, ali im se naša priroda toliko svidjela da su ostali znatno duže i snimili većinu scena na rijeci Uni. To je bila jedna jako lijepa promocija za nas", dodaje Mulić.

Prema njegovim riječima, tokom protekle godine došlo je u značajnom broju i do povratka turista iz arapskih zemalja, kojih je bilo u velikom broju prije izbijanja pandemije.

"Zadovoljni smo onim što smo ostvarili ove godine i ciljevima koji su postignuti do sada. Nastavljamo sa osnovnom djelatnošću, a to je zaštita i očuvanje prirodnih i drugih vrijednosti koje postoje u području Nacionalnog parka 'Una', te dalji razvoj i iskorištavanje turističkih potencijala", kaže Mulić.

Prema njegovim riječima, posebno raduje što se "Unska regata", nakon pauze od dvije godine zbog pandemije, nastavila održavati u punom kapacitetu, te ponovo privlači veliki broj stranih gostiju.

Kaže kako su u proteklom periodu uradili i dobar dio infrastrukture, te značajno poboljšali pristupnost resursima i turističku ponudu. 

Nacionalni park "Una" jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini i jedini u Federaciji BiH.

Smješten je na teritoriji grada Bihaća, a u jednom dijelu graniči sa Hrvatskom, gdje rijeka Una predstavlja administrativnu, ali i prirodnu granicu između dvije države.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza