Potpisan ugovor

500 hiljada KM za Spomenik prirode "Tajan" u ZDK

02.03.2023. 13:23 / Izvor: Akta.ba
turizam

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Devedžić potpisali su ugovor za unapređenje funkcionisanja zaštićenog područja Spomenik prirode "Tajan" u vrijednosti od 500.000 KM.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Devedžić potpisali su ugovor za unapređenje funkcionisanja zaštićenog područja Spomenik prirode "Tajan" u vrijednosti od 500.000 KM. Ova sredstva izdvajaju se iz Budžeta Federacije BiH za "Park prirode Zavidovići – Tajan i Kamenica".

Ministrica Đapo kazala je da je kapitalni transfer za "Tajan" planiran u Budžetu FBiH za 2023. godinu, nakon što je Parlament Federacije BiH prihvatio amandman i usvojio federalni budžet.

"Zadovoljni smo činjenicom da možemo pomoći rad ovog spomenika prirode. Zbog toga sam zahvalna zastupnicima koji su glasali za ovaj prijedlog. Sredstva će biti utrošena za kapitalne projekte čijom realizacijom će sigurno biti poboljšani uslovi rada i boravka u ovom prekrasnom dijelu naše domovine", rekla je Đapo.

Direktor Devedžić istakao je da će dodjeljena sredstva biti utrošena u projektne aktivnosti koje će doprinijeti unapređenju putne infrastrukture i pristupu prirodnim ljepotama ovog područja, te u svrhu zaštite prirode.

"Novac koji smo dobili mnogo će nam pomoći. Sredstva će biti uložena u rekonstrukciju mostova na putu prema jezeru Mašica, kao i uređenje prostora oko jezera, sanaciju puteva, te postavljanje videonadzora", naglasio je Devedžić.

Istakao je da će se dijelom sredstava finansirati i izrada novog plana upravljanja zaštićenim Spomenikom prirode "Tajan".

"Spomenik prirode "Tajan" uspostavljen je 2008. godine i nalazi se na području Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj spomenik, koji posluje u sastavu JP ŠPD Zeničko-dobojskog kantona, obuhvata područje od 4.948 hektara i obiluje bogatim prirodnim naslijeđem", saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza