Nezaobilazan vinski događaj

Proljetno izdanje festivala Sarajevo Wine Weekenda okupilo vinsku elitu

08.06.2023. 09:09 / Izvor: Akta.ba
vino
OTVORI GALERIJU

Organizatori kažu da je riječ je o prvom proljetnom izdanju koji će od ove godine postati tradicija, a na kojem su se predstavile vinarije iz njihovog asortimana.

Proteklog vikenda u Sarajevu, u organizaciji kompanije Fina vina, održano je proljetno izdanje festivala Sarajevo Wine Weekenda, piše Akta.ba.

Organizatori kažu da je riječ je o prvom proljetnom izdanju koji će od ove godine postati tradicija, a na kojem su se predstavile vinarije iz njihovog asortimana.

“U sedamnaest godina postojanja i organiziranja velikih festivala, ali i kroz brojna druga dešavanja koja, “neumorno” organiziramo, sada je konačno potpuno jasno da imamo fantastičnu i zahtjevnu publiku koja odlično poznaje vinsku scenu i zna prepoznati premium kvalitetu vina. Iz tog razloga ovoga puta organizirali smo portofolio tasting, te predstavili vinarije iz regije koje su osvojile prestižne svjetske nagrade, uključujući i slavni Decanter”, kazao je Amir Beširević, direktor kompanije Fina Vina.

Festival je otvorila press konferencija koja se održala u prelijepom ambijentu rezidencije Ambasadora Republike Slovenije, Nj.E. Damijana Sedara.

Prisutni su imali priliku probati japanske sushi zalogajčiće koje je pripremao izvrsni chef iz Japana. Pila su se ponajbolja vina vinarija Benvenuti Vina, Vina Geržinić, Simcic wines - Marjan Simčič, Ščurek win , a vinar Aleš Kristančič, vinarije Movia Wines je napravio nevjerovatan show otvaranjem Puro pjenušca ispod vode.

Drugi dan festivala bio je rezervisan i otvoren za sve one koji žele dobro druženje a prije svega dobra i kvalitetna vina.

Posjetioci su uživali i u gourmet delicijama. Zigante je oduševio sa čipsom od tartufa, a Mate Oil sa vrhunskim maslinovim uljima visoke kvalitete. 

Festival je otvorila diplomatska posjeta, zajedno sa domaćinom Ambasadorom Republike Slovenije, Nj.E. Damijan Sedar, gdje smo ugostili više od 20 Ambasadora, te posjetom partnera i prijatelja projekta, a organizatori festivala su poseban osvrt dali na podršku NLB Banke Sarajevo, kao dugogodišnjem partneru.

“Čast nam je bila ugostiti vinsku elitu u naš grad i pružiti posjetiocima i gostima nezaboravnu noć. Hvala našim prijateljima projekta festival Sarajevo Wine Weekend, vinskim izlagačima koji su oduševili svojim neodoljivim vinima, divnim gastro izlagačima i za kraj hvala gostima koji su posjetili festival”, kazali su organizatori.

Nakon završetka festivala druženje i slavlje nastavilo se u Coloseum Clubu uz odličan bend “Grupa Profesori”.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza